#elsykkelpatruljen

Leif har restaurert nesten 40 fyrtårn

Nå står Sula fyr for tur. - Det skal bli akkurat slik det opprinnelig var, sier Leif Vere.

Leif Vere og Frode Kåsa tar en pause i fyr-restaureringen for å prate med elsykkelpatruljen.  Foto: Jonas Bjørkli

Saken oppdateres.

I én uke har Leif Vere og kollega Frode Kåsa bodd i fyrmesterboligen på øya Sula i Frøya kommune. De jobber i bedriften Coating service som har hovedsete i Farsund, og har fått i oppdrag å restaurere det gamle, slitte fyret på øya.

- Jeg har restaurert 20-30 fyr i hele mitt liv. Kanskje 40, sier Vere.

Atypisk fyr

De fleste fyr er bygd langt ute i havgapet, på noen av Norges mest utsatte steder.

- De fleste fyrjobbene jeg har hatt har vært på langt mer øde steder enn dette. Sula fyr er et atypisk fyr i så måte. Her bor det folk like ved. Det er fint å være på et sted med masse folk, sier Vere.

Følg med i vår mikroblogg!

Elsykkelpatruljen spør om arbeidstittelen til Vere og Kåsa.

- Frode, hva er vi egentlig? roper Vere til kollegaen som foreløpig ikke har tatt pause fra arbeidet for å prate med elsykkelpatruljen.

Vere får ikke et godt svar på spørsmålet, og konkluderer med at «arbeidskarer» er fine titler.

- Vi bare jobber, smiler Vere.

LES OGSÅ: Islendinger på Mausundvær: - Hvis vi trives her, skal vi kjøpe hus (PLUSS)

Strenge restriksjoner

Arbeidskarene har fått selskap av to blikkenslagere denne uka. De er i full sving med å legge nytt tak.

- Fyret kommer til å bli veldig fint til slutt. I og med at det er et vernet, har vi fått strenge restriksjoner på hvordan vi skal gjøre arbeidet. Fyret skal bli akkurat slik det opprinnelig var, lover Vere.

Rundt to millioner

Det er Kystverket som er oppdragsgiveren bak oppussingen. Senioringeniør Bjørn Relling i Kystverket Midt-Norge opplyser at arbeidet har en kostnadsramme på rundt to millioner kroner.

- I denne omgang er det en utvendig oppussing av lykt og bygningen som gjøres. Fyret begynte å bli værslitt, og nå skal det tilbake til slik det var, sier Relling.

Han opplyser at det går ganske mange år mellom hver slik opprustning av fyrtårn her til lands. Individuelle vurderinger tas fortløpende, og nå i sommer er det Sula, samt Asenvågsøya fyr i Bjugn som får et løft. Fyrlykta på Sula ble bygd i 1909, og er vernet.

- Fyret er fortsatt i drift og er en viktig del av Sulas identitet, sier Relling.

LES OGSÅ: Anna Sofie skulle forlate øya etter tre måneder. Nå har det gått 12 år

Røyk- og støvskyene synes på lang avstand når Sula fyr restaureres.  
    
      (Foto: Jonas Bjørkli)

Røyk- og støvskyene synes på lang avstand når Sula fyr restaureres.   Foto: Jonas Bjørkli

#elsykkelpatruljen
 • Denne sommeren reiser Adresseavisen på elsykkel gjennom Trøndelag. Denne uken består elsykkelpatruljen av nyhetsjournalistene Kirsti Kringstad ( kirsti.kringstad@adresseavisen.no, tlf. 970 34 862) og Jonas Bjørkli ( jonas.bjorkli@adresseavisen.no, tlf. 993 50 671).
 • På adressa.no kan du hver helg bestemme hvor vi skal starte reisen neste uke. Underveis på turen kan du også påvirke vår videre reise.
 • På vår mikroblogg på adressa.no kan du også komme med tips og innspill til turen. Du kan foreslå steder vi bør stoppe, personer vi bør besøke eller arrangementer vi bør dra innom. Du kan også chatte med elsykkelpatruljen. Møter du oss langs veien kan du gjerne prate med oss. Du kan også bli med oss på turen om du vil.
 • I mikrobloggen vil vi rapportere fra turen, så du vet hvor vi er og hva vi gjør til enhver tid. Vi vil også lage reportasjer som vi legger ut på våre nettsider og/eller i papiravisa.
På forsiden nå