- Det var helt utrolig. Da jeg sto på verandaen min søndag kom det plutselig inn 100 delfiner i Bjugnfjorden. Det er ikke hverdagskost.

Det sier Jan Tøndelstrand fra Trondheim. Han har hytte i Bjugn i Sør-Trøndelag, hvor han har tilbragt de siste dagene. Søndag ble fjorden fylt av tumlere, som er en delfinart.

- Mens jeg sto på terassen tenkte jeg, hva i huleste? Jeg tok frem kikkerten og så først én pulje med delfiner komme inn fjorden. Bak dem så jeg en ny pulje. Etter hvert kom det også inn en tredje pulje. Mens de var her hoppet de i været og lekte seg, det var et flott syn, sier hytteeieren.

Se video av delfinene og spekkhoggerne i videovinduet øverst i saken.

Svømte om kapp med båten

Tøndelstrand har en båt ved hytta, og bestemte seg for å dra ut i den for å se nærmere på delfinene sammen med sønnen Filip. Ute på vannet fikk de nærkontakt med delfinene.

- Vi begynte først å kjøre litt rolig på siden av dem. Men da vi ga litt mer gass, kom de inn fra siden og helt opp til båten. De svømte foran og rundt båten, og var bare få centimeter fra oss, forteller Tøndelstrand.

Besøk av spekkhoggere

Også mandag bød på naturopplevelser for Tøndelstrand og sønnen.

- Jeg var utendørs da jeg hørte pusting fra fjorden. Da skjønte jeg at her kommer det noe stort. Plutselig så jeg tre spekkhoggere, forteller Tøndelstrand.

Igjen dro de to ut i båten for å se nærmere på hvalene.

- Det var tre av dem, én stor og to litt mindre. De gikk veldig rolig i fjorden og svømte inn til en fabrikk som ligger her i Bjugn, før de snudde og begynte å svømme utover igjen, sier han.

Spekkhoggerne var ikke like interesserte i båten som delfinene, men på det nærmeste anslår Tøndelstrand at han ikke var lenger unna dem enn 30 meter.

- De gikk også veldig nært land. Da de passerte hytta kan de ikke ha vært mer enn fem til ti meter utenfor land, sier han.

- Vanlig med kobbe nise

Tøndelstrand har vært på hytta i Bjugn hver sommer siden han var barn, men har bare ved én tidligere anledning sett spekkhoggere i fjorden. Han har aldri sett tumlere før.

- Det er vanligere med kobbe og nise her i Bjugnfjorden. Niser så jeg også på mandag, forteller han.

Han er usikker på hvorfor delfinene og spekkhoggerne kom inn i fjorden, men mener all makrellen som holder til her kan være en av grunnene.

- Nå gleder jeg meg til å se hva de neste dagene bringer, sier han og ler.

Jan Tøndelstrand fikk tatt dette blinkskuddet av en av delfinene som passerte ved siden av båten hans. Foto: Jan Tøndelstrand
Delfinene kom helt inntil båten som Jan Tøndelstrand og sønnen Filip satt i. Foto: Jan Tøndelstrand
Jan Tøndelstrand og sønnen Filip (bildet) fikk seg et sjeldent syn i Bjugnfjorden, da en liten flokk med spekkhoggere dukket opp. Foto: Jan Tøndelstrand
Mandag fikk Jan Tøndelstrand og sønnen se tre spekkhoggere i Bjugnfjorden. Foto: Jan Tøndelstrand
Spekkhoggerne var bare på ett tidspunkt bare få meter fra land. Foto: Jan Tøndelstrand
Spekkhoggerne svømte ifølge Jan Tøndelstrand inn mot en gammel fabrikk i Bjugn, før de snudde og svømte ut av fjorden igjen. Foto: Jan Tøndelstrand