Med det er Bjørge «Gaff» Kleppe, skvadronsjefen for 338-skvadronen på Ørlandet, den eneste i landet som har fått merket for å ha hatt over 4000 timer i lufta med F16-fly. Dette merket er det kun et fåtall i verden som har fått, ifølge Forsvaret.

Bjørge lettet med et F16 fly fra Ørland hovedflystasjon like før klokka ti. Da hadde han loggført litt over 3999 flyvetimer med F16. Akkurat idet klokken ble 10.49 var han inne i sin 4000. flyvetime. Da han landet kort tid senere ble han tatt høytidelig imot på flystasjonen, av to brannbiler som spylte over flyet.

- Helt paff

Da han kom ut fra flyet ble Top Gun-låten spilt i bakgrunn. Han fikk overrakt merket fra Lockheed Martin, som beviser at han har vært oppe i F16 i 4000 timer. I tillegg fikk han overrakt et bilde.

- Jeg er helt paff jeg. Jeg blir helt overveldet, var Kleppes første reaksjon.

Til adressa.no fortalte han etterpå at han ikke opplevde øyeblikket så spesielt der og da.

- I lufta konsentrerte jeg meg om flyturen. Det er først etterpå dette synker inn, sier Kleppe.

ADRESSA PLUSS: Flyr til USA for å øve med arabiske jagerflypiloter

Flere internasjonale oppdrag

Mange av flyvetimene hans har vært på internasjonale oppdrag.

- Jeg husker spesielt mine første turer i Kosovo-krigen og de første turene i Afghanistan i 2003, sier Kleppe.

- Jeg synes jobben min er viktig for at Norge skal ha et sterkt forsvar. Vi ligger alene her i nord. Da må vi ha en rekkevidde og utstyr slik at vi kan hevde vår suverenitet, sier Kleppe.

I tillegg til flere internasjonale oppdrag, har også Kleppe fløyet fra Bodø til Las Vegas. Det er en tur som tar nærmere 11 timer og 45 minutter.

- Har kostet 100 mill.

Med 4000 timer i lufta har Kleppe fløyet en avstand som tilsvarer nærmere hundre ganger rundt jorda eller fem ganger frem og tilbake til månen.

- Dette har nok kostet sikkert 100 millioner kroner, sier Aage Lyder Longva, sjef ved Ørland hovedflystasjon.

Etter nærmere grove kalkuleringer, litt avhengig av hva man skal regne inn i beløpet, ender han på at summen trolig er mer.

4000 timer tilsvarer 2,36 årsverk, 67 sendinger med Salmeboka minutt for minutt, tre femtedeler av et svangerskap eller alle episodene som har blitt spilt av Hotel Cæsar på fjernsynet, pluss at man kan se en femtedel av episodene om igjen.

- Jeg tror jeg har prioritert tiden riktig, slår Kleppe fast.