Ble reddet av kameratene

- Hadde ikke kompisen min kommet inn i fjøset mitt hadde det vært 50 døde sauer hos meg. Jeg fikk hjelp i grevens tid, sier sauebonde Karstein Bergset.

Saken oppdateres.

På Bondelagets årsmøte i sommer sto han frem og fortalte historien om hvordan han ikke greide å ta vare på dyrene sine i november 2006.

- Det bygde seg opp over tid. Det begynte med mange driftsrelaterte regninger jeg ikke fikk betalt og påfølgende inkassovarsel- og krav. Samtidig var arbeidsbelastningen stor, for jeg hadde 230 sauer den gangen, sier 38-åringen fra Rendalen.

Kameraten slo alarm

Kameraten slo alarm etter et fjøsbesøk der han så de vanstelte sauene. Noen få var døde. Bergset maktet ikke å ta affære.

- Etter hvert blir du såpass sliten i hodet og kroppen at du ikke orker å gjøre noe. Du utsetter arbeidsoppgaver fra dag til dag. Jeg var alene på gården og oppgavene hopet seg opp. Da havner du til slutt i en form for depresjon, mister selvtilliten og isolerer deg. Til slutt gikk det galt. Jeg orket ikke å stelle fjøs, eller mate dyrene selv om jeg så de trengte det. Det føltes som en umulig oppgave. Forstå det den som kan, sier bonden.

Bergset sitter i fylkesstyret for Bondelaget i Hedmark, og er for fullt tilbake som sauebonde.

- Hva fikk deg til å stå frem?

- Jeg har en regning å betale til mine medhjelpere og til dyra mine. Dette er en sak landbruksnæringen må ta tak i. En sak er en sak for mye, sier rendølen.

Tok over tenkingen

Han sier han ikke kan takke sine tre kamerater nok for at de stilte opp:

- Den største gaven kompisene mine ga meg var å ta over tenkinga for meg slik at jeg bare kunne jobbe. De håndterte regninger, og satte opp en kort, prioritert liste med daglige arbeidsoppgaver: Stå opp, spise frokost, mate dyra, spise lunsj og så videre. Så detaljert må det være. For selv er du så opphengt i tankene dine at du ikke greier å ta rasjonelle avgjørelser.

Etter at Bergset sto frem med sin sak, har han bare i løpet av sommeren fått henvendelser fra rundt 20 personer i samme situasjon. Han er glad kameraten gikk inn i fjøset hans novemberdagen for to år siden, selv om det egentlig er forbudt av hensyn til smittefare.

- Her i Rendalen bryr vi oss ikke om de reglene. Jeg skjønner det med smitte, samtidig er det betenkelig i forhold til å avdekke slike situasjoner, sier Bergset.

- Sjekk naboens postkasse

- Har du noen råd til hvordan naboer og venner kan avdekke slikt?

- Sjekk naboens postkasse. Dersom posten bare har ligget i én dag er det grunn nok til å ta en kaffe med vedkommende. Gode hjelpere bør ta kontakt med banken, felleskjøpet, regnskapsfører og veterinær på vegne av bonden, gjerne anonymt, for å få råd, sier Bergset.

På forsiden nå