Kjæledyr er det lite av hjemme hos Anne Margrethe og Stig Aspaas på Røros. Men ekteparet har likevel fått fint besøk på verandaen.

- Det startet med at det dukket opp helt tilfeldig en dag. Etter hvert kom det nærmere og nærmere verandaen, og vi bestemte oss for å legge ut noen nøtter og se hvor nært det ville komme, forteller Anne Margrethe Aspaas.

Herjer på verandaen

Mens mannen satte opp kamera, la hun ut fôr. Og ekornet lot seg ikke be to ganger, da muligheten for lettvint mat bød seg.

- Til slutt var det nesten inni kameraet. Vi la nøtter på kanten av katteluka, og det var ikke redd for å komme så nært. Til slutt var det helt inne ved luka og stakk hodet inn luka. Men han kom ikke inn, forteller Aspaas.

Les også: Da julebaksten ble mislykket fikk Anne en god idé

Hun er imidlertid ikke interessert i at ekornet skal komme så mye nærmere enn det allerede har gjort.

- Nei, han herjer så voldsomt ute på verandaen, og særlig når den konkurrerer med skjærene om maten. Så jeg tror det hadde blitt litt av et rot om han kom inn for å lete etter mat, sier Aspaas og ler.

Har fått navn

Siden filmen har ett ekorn blitt til to, og ekteparet har i tillegg gitt navn til de to gnagerne.

- Stig har døpt dem Waldemar og Zorro. Så nå er de på en måte blitt kjæledyrene våre, sier Aspaas, som så langt ikke har klart å spore opp hvor ekornene stikker av med nøttene.

Les også: Ekorn kortsluttet trafo - 25.000 uten strøm

- Vi har en mistanke om at de ikke bor så langt unna, men har ikke klart å finne det ennå, sier hun.

Forbereder seg til vinteren

Professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Vidar Selås, forteller at det er særlig i månedene fremover at man vil se mye aktivitet på hamstringen hos ekornene.

- Det er en typisk forberedelse til vinteren. Og de er ikke nødvendigvis kresne. Jeg har selv sett ekorn som har hamstret sopp og tatt det med seg opp i tretoppene, sier Selås.

Se også: Heftig ekorn-flørt på Dragvoll (video)

Ifølge professoren er det slett ikke uvanlig at ekornene kommer nær hvis de får lett tilgang til mat. Og hvis man går inn for det, kan de bli svært tamme.

- Blir de fôret, så kan de til og med komme innendørs. Jeg har hørt om folk som får dem inn på kjøkkenet hvis de legger ut nøtter der, forteller han.

Oppgang i populasjonen

Men skal du legge ut mat til ekornet, så kan det være lurt å huske at du bør fortsette med fôringen hvis du først har startet.

- Og særlig nå når høsten nærmer seg, så de har tilgang til mat når det blir kaldt. Men det er helt greit at man fôrer ekornet. Man skal jo ha glede av naturen, mener Selås.

Les også: Tre skadd i basketak med ekorn

De som er glad i ekornet kan også ha ekstra mye å glede seg over i tiden som kommer, skal man tro professoren. For bestanden vil trolig få en oppsving i tiden fremover.

- Dette henger sammen med at det i fjor var mye skudd på grantrærne. Det medførte god mattilgang, og det vil det også bli i år, med mye kongler utover høsten. Disse to faktorene vil føre til en topp i ekornbestanden, og man kan forvente en del flere ekorn i år og neste år, forklarer Selås.