- Vi har ikke fått noe klart råd. Nå er det opp til det nye kommunestyret å bestemme veien videre, sier ordfører Einar Strøm i Leksvik.

INTERAKTIVT KART: Se valgresultatet for din kommune i kommunestyrevalget

INTERAKTIVT KART: Se valgresultatet for ditt fylke i fylkestingsvalget

Se valgresultatet for din valgkrets i Trondheim og resten av Midt-Norge

Tidligere på kvelden hadde han fortsatt håp om at Leksvik ville si ja til den fremforhandlede intensjonsavtalen med Rissa kommune. Han visste det ville bli jevnt, men dette resultatet var det ingen som ønsket.

- Jeg vil verken si om jeg er skuffet eller ikke, sa Strøm etter at halvparten av 1898 stemmene var talt opp, med 50 prosent ja og 50 prosent nei til sammenslåing.

Rissa fikk ja

Strøm mener en sammenslåing ville vært det eneste riktige for Leksvik. Nå frykter han at Leksvik kan bli delt, der Vanvikan slår seg sammen med Rissa, mens Leksvik forblir en liten kommune alene. Avstemningen viser nemlig at flertallet for sammenslåing ligger i Vanvikan, mens Leksvik er mot.

- Vanvikan vil klare seg godt i et slikt samarbeid, jeg er mer bekymret for Leksvik dersom det ikke blir sammenslåing, sa Strøm tidligere på kvelden.

Ordfører Ove Vollan (H) i Rissa kunne sent mandag kveld opplyse at de foreløpige resultatene tydet på et ja fra Rissa. Det viste seg å stemme. De endelige tallene viser at 63,3 % krysset for ja, mens 35,7 % krysset for nei. 1 % stemte blankt.

- For oss vil sammenslåing være et fantastisk utfall. Nå håper jeg at politikerne i Leksvik er sitt ansvar bevisst og velger det riktige, sier Vollan.

Rissa-ordføreren legger ikke skjul på at det betyr at politikerne velger sammenslåing.

Fant raskt tonen

De ble ikke levnet store sjansene, sørtrønderske Rissa og Leksvik fra nordfylket, da de for to år siden sonderte mulighetene for kommunesammenslåing. Nå kan sammenslåingen ende i full splittelse i Leksvik, der Vanvikan velger Rissa, mens Leksvik søker mot Nord Trøndelag.

Kollegaen i Rissa roser Strøm for et svært godt samarbeidsklima, og han ser på de to kommunene som likeverdig med komplimentere styrker; Leksvik med sin teknologi og Rissa med sin tungindustri.

De to kommunene er blitt trukket frem av kommunalminister Jan Tore Sanner (H) som foregangskommuner i arbeidet med sammenslåing.

Senterpartiordføreren Strøm gjorde det tidlig klart at han ikke var så opptatt av hvor ordføreren skulle sitte, men mer opptatt av å beholde servicetilbudet nær der befolkningen bodde. Prosessen frem mot intensjonsavtalen og folkeavstemningen om sammenslåing har også vært grundig forankret i folkemøter rundt i grendene i begge kommuner og en felles innbyggerundersøkelse.

Her kan du lese e-avisen

Mer skeptiske i Leksvik

I intensjonsavtalen går det frem at de to kommunene ønsker å slå seg sammen så raskt som mulig, og seinest innen 1. januar 2018. Kommunesenteret skal ligge i Rissa, mens sentrale funksjoner og lederstillinger skal ligge i Leksvik. Fosen kommune er arbeidstittel på kommunenavnet og Leksviks kommunevåpen blir felles for de to kommunene. Det utredes også å bygge felles videregående skole i Vanvikan. Det legges videre opp til nedbemanning gjennom naturlig avgang og omplassering. Ingen skal sies opp som følge av en sammenslåing.