Ny allianse:

Disse skal styre Sør-Trøndelag

Fylkesordfører Tore O. Sandvik presenterte sentrum-venstre-alliansen fredag ettermiddag.

Rockheim-erkæringen: Fra venstre: Geirmund Lykke (Krf), Kirsti Leirtrø (Ap), Karin Bjørkhaug (Krf), Jan Bojer Vindheim (MDG), Tore O. Sandvik (Ap), Knut Fagerbakke (SV), Gunn Iversen Stokke (Sp), Olav Huseby (avtroppende gruppeleder, Ap), Arne Braut (avtroppende fylkesvaraordfører, Sp), Margarita Pareja Chaccara (MDG) og Rakel S. Trondal (SV).  Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

Fredag ettermiddag ble det klart at en allianse bestående av Ap, SV, Sp, Miljøpartiet de Grønne og Krf skal styre fylket de neste fire årene. Partiene startet forhandlingene på Rockheim i Trondheim fredag formiddag.

- Vi har hatt veldig gode forhandlinger med de partiene vi hadde med oss. Vi har allerede samarbeidet veldig tett med Krf, Sv og Sp i forrige periode. Miljøpartiet er de nye og de har også fått satt sitt preg på den politiske plattformen i grønnere retning, sier Tore O. Sandvik (Ap).

Han tar fatt på sin fjerde periode som fylkesordfører. Senterpartiets Gunn Iversen Stokke blir ny fylkesvaraordfører.

Videregående og transport

Rødt og Pensjonistpartiet er ikke med i det politiske samarbeidet, men stiller med en representant hver i et valgteknisk samarbeid.

Mandag vil den nye sentrum-venstre-alliansen legge frem sin politiske plattform for neste fireårsperiode. Sandvik vil ikke gå nærmere inn på hva erklæringen inneholder. Heller ikke hvilke saker det var vanskeligst å bli enig om.

- Det får vi komme tilbake til på mandag. Noen saker vi ikke er enige der vi ikke er enig der holder vi oss til primærstandpunkter når vi kommer til enkeltsaker i fylkestinget.

- Hva var det lett å bli enige om?

- Hva slags utvikling som er riktig for Sør-Trøndelag. Det var stor enighet om å ivareta de videregående skolene og satse på de overordnede transportutfordringene i fylket, sier Sandberg, som heller ikke vil si hvorvidt ATB har vært et tema i forhandlingene.

- God stemning

Arbeiderpartiet fikk 40.6 prosent av stemmene ved årets fylkestingsvalg, etterfulgt av Høyre (19.3 prosent). Også her gikk

Miljøpartiet de grønne mest fram, til 6.1 prosent. Partiet går fra null til tre mandater i fylkestinget.

Se oversikten over hvordan partiene gjorde det i fylkestingsvalget her

Adresseavisens politiske kommentator Tone Sofie Aglen er ikke overrasket over utfallet.

- Dette er ikke uventet. At Miljøpartiet ville innlemmes var som forventet, sier Aglen.

Jan Bojer Vindheim (MDG) var fredag kveld strålende fornøyd med å ha blitt innlemmet i det gode selskap.  

- Det har vært god stemning og vi har vært enige om det meste, sier han til Adresseavisen.

- Vi er veldig glad for å være med i dette samarbeidet. Vi var enige om det aller mest. Selv om vi er nye i fylkestinget har vi samarbeidet med de samme partiene og til dels de samme menneskene, så det er den gamle gjengen som møtes på ny, sier Vindheim.

Spenning knyttet til Venstre

Mest spenning har det vært rundt hvorvidt Venstre ville bli med i samarbeidet. Tore Sandvik inviterte Venstre med i forhandlingene, men partiet takket nei.

Tone Sofie Aglen sier det har vært diskusjoner om hvorvidt Venstre kommer til å bytte side.

- De har valgt å ikke gjøre det, og det er nok et uttrykk for at det er betydelig uenighet i Venstre om det er lurt å bytte side. Det ville vært et veldig sterkt signal om Venstre hadde byttet side i både Trondheim og i Sør-Trøndelag, sier Aglen.

Les også: Syv partier skal styre Trondheim

Oversikt over Midt-Norge: Disse blir ordfører i din kommune

Fordelt komiteverv

I pressemeldingen kommer det frem at Arbeiderpartiet skal lede tre av fire komiteer: «Opplæring og tannhelse», «Kultur, idrett, friluftsliv og folkehelse» og «Kollektivtrafikk og regional utvikling». Krf skal lede komiteen for infrastruktur.

Etter at forhandlingene var over fredag kveld ble det lite feiring på fylkesordføreren.

- Nå skal jeg hjem og bli kjent med barna mine etter en lang valgkamp, ler han.

På forsiden nå