Fredag ettermiddag kom Frank Robert Vik kjørende på fylkesvei 710 utover mot Valset i Agdenes. Like ved avkjøringen til Geita i Orkdal nådde bilturen et absolutt høydepunkt.

- Først kom det løpende to kattedyr over veien. Mitt første instinkt var å stoppe bilen fordi jeg tenkte det kunne være flere dyr i veikanten. Jeg la merke til et tredje dyr som satt på høyre side av veien. Det hoppet ut i veien, sprang litt foran bilen i kjøreretningen, før det kom løpende tilbake og løp inn i skogen, forteller Vik.

Samboer sov

Han la merke til de spisse ørene og den karakteristiske halen, og mente at det måtte dreie seg om gaupeunger.

- Jeg ble jo litt gira, og tenkte at det kanskje ikke er så vanlig med gaupe her. Jeg lurte på hvem jeg skulle fortelle det til. Samboeren min satt og sov i bilen. Jeg er glad for at jeg rakk å ta et bilde. Samboeren ville aldri trodd meg ellers, sier han.

Vik er opprinnelig fra Ørland, men bor nå i Molde. Han var på helgetur til Fosen da han fikk et nært møte med rovdyrene.

- Jeg har aldri sett gaupe før, bortsett fra på tv og i dyrepark. Nå vil jeg anslå at den siste gaupeungen var rundt 10 og 15 meter fra bilen. Jeg synes det var fascinerende å se dem, og jeg tenkte at det også er et omstridt tema dette med rovdyr. Det var litt spesielt, sier han.

Garantert gaupe

Det raske møtet med de tre gaupeungene varte bare i noen sekunder. Vik rakk så vidt å få opp mobilkameraet og knipse noen bilder før det hele var over.

- Det var vanskelig å få tatt et godt bilde. Den siste hoppet raskt innover i skogen, forteller han.

Seniorrådgiver Jan Paul Bolstad i Miljødirektoratet har sett det ene bildet, og kan raskt bekrefte at det er snakk om gaupe.

- Det er mest sannsynlig en søskenflokk, men det er det omtrent umulig å fastslå, sier han.

- Sjeldent møte

Han oppfordrer alle som har en gaupeobservasjon om å ta kontakt med Statens naturoppsyn (SNO).

- Man bør merke seg hvor observasjonen er gjort, forsøke å ta et bilde og så ta kontakt med SNO så fort som mulig.

Selv om man får inn en del observasjoner av gaupe, er det likevel få personer forunt å se gauper på nært hold.

- Det er sky dyr, og det er nok en kjempeflott opplevelse. Det er enda mer spesielt å få se tre samtidig. Det er jo fine dyr i vår natur, sier Bolstad.

For få gauper i Norge

Det nasjonale bestandsmålet for gaupe er satt til 65 årlige familiegrupper, og siste opptelling viste at man var et stykke unna. I fjor var det 53,5 familiegrupper.

I rovviltregion seks (Midt-Norge) er det et delmål på 12 familiegrupper. I 2014 ble det telt 12,5 familiegrupper i Midt-Norge.

- Det er andre regioner som ligger under det fastsatte regionmålet, sier han.

8. september ble en hanngaupe på 20 kilo felt i Agdenes. Da hadde den trolig felt fire lam i samme område.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Rask på labben: Den tredje gaupeungen løp raskt inn i skogen etter å ha blitt avbildet av Frank Robert Vik. Foto: FRANK ROBERT VIK