- Vi vet at klimaendringene skaper mer ekstremvær og flom i Sør-Trøndelag. Derfor skal vi sette av 200 millioner kroner til et eget fond. De pengene skal vi bruke til uforutsette utgifter når vær og flom skaper problemer.

Det sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap). Sammen med samarbeidspartiene Miljøpartiet De Grønne, SV, Sp og KrF har flertallet i fylkestinget utarbeidet den såkalte «Rockheimerklæringen» - en politisk plattform som fylkeskommunen skal styres etter de neste fire årene.

I samarbeidsdokumentet slår de fem partiene fast at klimaendringene er den største utfordringen i vår tid, og at Trøndelag er den regionen i Norge som blir mest påvirket av endringene.

Mer vær - mindre utslipp

«Villere, varmere og våtere vær er utfordrende for en region med store områder hvilende på leire, samt en region hvor mye av bosettingen og sysselsettingen er basert på landbruket. Varmere vær kan bety lengre vekstsesonger, men også flere svartelistede arter som utfordrer grøde og landbruksproduksjon», heter det i den politiske plattformen.

De fem partiene er enige i at Trøndelag skal ta sin del av ansvaret for den globale klimadugnaden, og Trøndelag skal slippe ut en million tonn mindre CO2 i 2020 enn i 1991, skriver partiene.

Mer buss

I felleserklæringen skal flertallspartiene fortsatt jobbe for å samle Trøndelag til ett fylke, kollektivtrafikken skal bygges videre ut og de lover å ikke bruke åpningen i den nye arbeidsmiljøloven til å øke bruken av midlertidige ansatte.

- Vi slår fast at det skal lønne seg for alle kundene til AtB som tar bussen ofte. I tillegg skal bussforbindelsene til og fra Trondheim bygges ut videre. All økning i trafikken skal tas med kollektive løsninger. Vi har penger gjennom Miljøpakken til å gjøre dette. Til nå har vi ikke brukt en krone fra Miljøpakken til drift av kollektivtrafikken, bare til enkelte investeringer. Nå skal vi sørge for at de nye satsingene som kommer skal gjennomføres ved hjelp av de pengene vi får inn i bomstasjonene også, sier Tore O. Sandvik.

Ikke privatisering

Fylkeskommunen eier og driver de videregående skolene. Dem fem partiene slår i sin politiske plattform fast at det ikke blir aktuelt å slippe til private kommersielle aktører i den videregående skolen. Ordningen med nærskoleprinsippet skal videreføres, slik at elevene må velge en videregående skole i nærheten av der de bor, i motsetning til fritt skolevalg som finnes i andre fylker.

- Fritt skolevalg betyr at de flinkeste elevene kan velge skole fritt, mens de svakere ikke kan dette. Vi ønsker å sikre at alle de videregående skolene har et elevgrunnlag og mulighet til å opprettholde gode fagtilbud og gode fagmiljø. Det gjør vi gjennom nærskoleprinsippet. Men vi åpner for at inntaksordningen skal evalueres i kommende periode for å sikre at det fungerer rettferdig. Det kan tenkes at inntakssystemet har noen utslag som ikke fungerer optimalt, og en slik gjennomgang vil rette på det. Dessuten satser vi mye mer på yrkesfagene den kommende perioden, og vi skal bedre samarbeidet med grunnskolen for å sikre overgangen til videregående skole bedre. Det tror vi vil forhindre at elever dropper ut av skolen, sier Tore O. Sandvik.