Muslimer fikk svinekjøtt i Trondheim fengsel:

- Det burde de ha tenkt på før de brøt loven

Solveig Horne i Fremskrittspartiets stortingsgruppe mener man ikke bør bruke tid på å lage spesiell mat for muslimer i norske fengsler.

Saken oppdateres.

- De burde kanskje ha fulgt Koranen i stedet for å begå den handlingen som førte til at de sitter i fengsel, sier hun til adressa.no.Anmeldte fengselet

En innsatt i Trondheim fengsel har anmeldt fengselet for det han mener er diskriminering og brudd på menneskerettighetene fordi det ble servert svinekjøtt uten at de fikk beskjed om det.LES OGSÅ: Anmeldte fengselet etter svinetabbe

- Man bør ikke bruke tid, krefter og penger på å tilrettelegge for spesialdiett basert på deres religiøse overbevisning, kultur eller smaksløker. Det er allerede nok knapphet på ressurser i fengselsvesenet, sier Horne.

- Det er jo mange som ikke vil spise halalkjøtt heller, og skal alle få sin vilje må vi ha to kjøkken i hvert fengsel.

Horne har forståelse for at det tas hensyn til matallergi, og at det lages mat tilpasset de innsattes behov, men ser ikke at det skal være grunn til å operere med spesialmenyer utover dette.- Bør finne løsning

André Oktay Dahl fra Høyre mener at Horne farer med tull og sier det burde være enkelt for kriminalomsorgen å sørge for at muslimer ikke får servert svinekjøtt.

– Vi kan ikke tvinge noen til å spise noe som er i grunnleggende strid mot deres tro. Det viktigste er at vi ikke fremstiller muslimer som tullinger fordi de ikke vil spise svinekjøtt, sier Dahl til NTB.

- Bør henlegges

Horne mener enkelte muslimer er mer opptatt av å følge Koranen når det gjelder spørsmålet om mat i fengselet enn i forhold til å ikke foreta de straffbare handlingene som sender dem dit.

Horne tror ikke Trondheim fengsel har forsøkt å lure muslimer til å spise svinekjøtt, men at dette har vært en glipp.

Anmeldelsen mot fengselet skal nå behandles, og partene avhøres, hos Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Det er meningsløs bruk av ressurser. Saken bør umiddelbart henlegges, sier Horne.Halalmat til alle

Venstres Abid Raja mener det mest praktiske ville være om fengslene bare serverer halalmat.

– Nordmenn har ingen problemer med å spise halalkjøtt. Dersom de ønsker svin, kan de få dette ved siden av, sier han til Dagsavisen.no.

 
        
            (Foto: VEGARD EGGEN)

  Foto: VEGARD EGGEN

På forsiden nå