- Han betyr alt for oss

Den svenske amstaffen Majlo holdes i forvaring, og må kanskje avlives. Eieren tok ham med til Norge uten å vite at hunderasen er ulovlig her i landet.

  Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

- Hunderasen er fullt lovlig ellers i Europa, så jeg visste ikke at det er forbudt å ha amstaff her i Norge.

Bør amstaff-rasen tillates i Norge? Si din mening i bunnen av artikkelen!

Det sier svenske Monia Johansson. For to år siden flyttet hun og samboeren Daniel Wolak til Klæbu, og like etter ble også hunden Majlo en del av familien. Han har bodd i Klæbu siden, men i forrige uke kom plutselig politiet og hentet ham.

- De hadde ikke gitt beskjed på forhånd, og vi var ikke en gang hjemme da det skjedde. Svigermor åpnet døren, og politiet bare gikk inn og hentet ham.Nå er den to år gamle amstaffen i forvaring hos Falken i Trondheim. Johansson har fått beskjed om at de kan besøke ham, men hun klarer ikke å se hunden sin når hun nå vet at han snart kan bli avlivet. For å unngå at hunden må dø, vil hun gjerne flytte tilbake til Sverige sammen med Majlo.

- Han betyr alt for oss, så vi flytter gjerne tilbake.

Får snart bestemt sin skjebne

Men framtiden til Majlo er fortsatt usikker, forteller politiadvokat Lise Rognes i Sør-Trøndelag politidistrikt. Hun har gitt hundeeierne frist til neste mandag med å legge fram alle dokumenter, stamtavle, pass, uttalelse fra veterinærer osv. Hun forteller at det er mulig at Majlo slipper å bli avlivet.

- Når vi har fått alt fra eierne skal det gjøres et vedtak, og forskrifter til Hundeloven åpner for at hunden kan sendes ut av landet som et alternativ, sier Rognes.- Han er tvers igjennom god

Monia Johansson er nybakt mor, og forteller at Majlo er en snill familiehund hun uten tvil lar være sammen med hennes en måned gamle sønn. Hun forstår ikke at hans rase kan være forbudt i Norge.

- Han sover i senga, og er med oss overalt. Han er tvers igjennom god.Hun får støtte av Stepanka Horakova, kommunikasjonsansvarlig i Norsk Kennel Klubb. De er imot forbudet mot spesielle raser som blant annet amstaff og pitbull. Begrunnelsen for regelen er at de kan brukes som kamphunder, men foreningen mener det er feilslått politikk å forby.

- Vi mener det ikke er rasen som er problemet, men hundeeierne. Hvis en hund biter, er det fordi den har fått dårlig oppdragelse, ikke fordi rasen er aggressiv.De har sendt brev til Justis- og politidepartementet, hvor de ber om at Hundeloven endres, slik at ingen hunderaser blir forbudte i Norge.

- Vi synes loven er uklok, fordi den ikke har tatt hensyn til ny forskning på atferden til rasene som tidligere ble sett på som aggressive.

 
    
      (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

 
    
      (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

På forsiden nå