En hund etter olje

Den spesialtrente oljehunden «Tara» har løst mysteriet med oljesølet som ble påvist i Gaulosen tidligere denne uken.

Saken oppdateres.

Høyst sannsynlig stammer sølet fra en bil som kolliderte med en merkestein og fikk betydelige skader.

Det siger ikke lenger olje fra avløpsrennene, og Trøndelag brann- og redningstjeneste hentet i går lensene som har vært brukt til å samle opp det lille siget av olje som fant sted tidligere denne uken. Forurensningsfaren er dermed ikke lenger til stede.

Men det morsomme med denne historien er nyheten om at det er brukt en spesialtrent hund til å påvise kilden for forurensningen.

Trondheim Hundeskole og Sintef har de siste to årene jobbet med å trene hunder for å detektere oljesøl dekket av snø og is eller dekket av strandsedimenter. Seniorforsker Per Johan Brandvik ved Sintef har ledet prosjektet og adferdsterapeut Turid Buvik har vært ansvarlig for hundetreningen.

Prosjektet har vært finansiert av norske og utenlandske oljeselskap.

Buvik har tidligere vært engasjert i prosjekt der hunder har vært spesialtrent til å finne lekkasjer på dieseltanker i landbruket og til å oppdage tidlig stadium av kreft hos mennesker.

«Tara» som er en hund etter olje, er en fire år gammel langhåret dachs som tilhører forsker Per Johan Brandvik.Markerte funnEkvipasjen gjorde først et søk på stranden ved fugletårnet i Gaulosen samme ettermiddag som forurensningen ble kjent.

- «Tara» var ivrig og motivert for oppgaven. Jeg satte på henne selen som bare brukes for dette formålet, og hun fikk lukte på en oljeprøve. Deretter gjorde vi et søk langs bredden av Gaulosen. Ved den ene lensen ble det ikke påvist oljesøl, men ved den andre gjorde hun en markering. Dette var ved enden av ei stikkgrøft, og her så jeg at det kom mindre mengder tynn olje med vannet, forteller Brandvik.

Fra en grunneier hadde Sintef-forskeren fått informasjon om bilulykken som hadde vært på riksvei 707, og dette ble lansert som en mulig kilde for fourensningen.

- Under søk på jordet i retning riksveien gjorde hunden klare markeringer på olje på den andre siden av veien nettopp der dieselbilen kræsjet en uke tidligere, forteller Per Johan Brandvik.

Han mener det er høyst sannsynlig at det er diesel fra denne bilen som har lekket ut i Gaulosen via stikkrenna.Bare én kildeTrøndelag brann- og redningstjeneste mente å finne to kilder til forurensning. Men Brandvik tror det er bare én slik kilde.

- Oljeflakene rundt den nederste lensa er sannsynligvis forårsaket av olje fra den stikkrenna som ligger øverst, men er ført dit avelvestrømmen. På grunn av en liten odde dannet det seg ei bakevje ved den nederste lensen slik at oljen samlet seg der. Men det er ingenting som tyder på at det var et sig som kom ut derfra, sier Brandvik.

Han er svært godt fornøyd med «Tara»'s jobb ved Gaulosen. Han tror hun kan gi et verdifullt bidrag når det gjelder å detektere kilder for forurensning i fremtiden. Ekvipasjen skal for øvrig presenteres i en mer vitenskapelig sammenheng i «Schrødingers katt» i NRK senere i år.

Turid Buvik skryter uhemmet av innsatsen til de to.

- «Tara» er en flink hund, samtidig er Brandvik en meget god kombinasjon av dyktig og engasjert hundefører og en sterk oljefaglig person som evner å gi oljehunden full frihet. Det er det som gjør oljehundprosjektet unikt, mener Turid Buvik i Trondheim Hundeskole.

StatoilHydro som har finansiert halvparten av prosjektet, er også svært fornøyd.

- Å bruke hund viser seg å fungere under de fleste forhold ute i felt. Ikke minst er det en miljøvennlig teknologi, sier seniorforsker Christian Collin-Hansen i StatoilHydro.

 
På forsiden nå