Tok rekordhai i Trondheimsfjorden

En gruppe fra Norges blindeforbund fanget en 100 år gammel håkjerring på rundt 670 kilo i Trondheimsfjorden torsdag kveld.

Saken oppdateres.

Den største håkjerringa tatt i Norge veide 775 kilo. Andreplassen innehas av en 611-kilos kjerring, tatt i Trondheimsfjorden i fjor.

Iallfall inntil resultatet fra Havforskningsinstituttet foreligger.

Runar Andre Kvam fra Drammen kan nemlig fortelle at han torsdag kveld i 19.30-tiden fikk en diger håkjerring, som burde ta andreplassen med god margin, på kroken.

LES OGSÅ: Hval i all verden?
LES OGSÅ: - Dette er en sensasjon

580 meters dyp

- Den var 3,65 meter lang og 2,65 meter rundt buken. Etter gammel formel tilsvarer dette 645 kilo. Etter den nye formelen vil dette bli rundt 670 kilo. Vi har sendt inn målene til Havforskningsinstituttet og venter på svar derifra, sier Kvam til adressa.no.

På 580 meters dyp beit håkjerringa over agnet, bestående av både en sei og en torsk på henholdsvis fire kilo hver. Det tok tre kvarter å få den opp til overflaten.

Her fikk de bundet fast haien til skutesiden, og skipper Fredric Kullin tok fysiske mål av den. Etter å ha tatt mål av håkjerringa festet Kullin en brikke på haien. Brikken viser hvor og når den ble observert og skal være til hjelp for forskningen på arten.

Fiskerlaget fra Norges blindeforbund, bestående av tre synshemmede og tre ledsagere, har vært på fiske i Trondheimsfjorden siden mandag.

- Kjemperush

Kvam, som selv er sterkt synshemmet, lar ikke det hindre fiskegleden. Han forteller at de i løpet av uka har fisket etter flere forskjellige arter. Blant annet torsk, skate, lyr og storsei. Torsdagen var imidlertid satt av til håkjerring.

- Det var et kjemperush da jeg fikk den på kroken. Da vi fikk den opp i overflaten fikk jeg kjent på kroppen. Den var som relativt grovt sandpapir.

Skipper Fredric Kullin arrangerer fisketurer med base fra Titran og er en erfaren håkjerringfisker. 611-kilosruggen som ble tatt i fjor var også fra Kullins skute.

LES SAKEN: Haisommer i Trondheimsfjorden

Fredag kveld returnerte fiskerlaget fastlandet. Ifølge Kvam med rikelig av både fisk og minner i bagasjen.

 
 
 
På forsiden nå