Melkekyr skremte storbamsen på flukt

Kyrne på fellessetra i Selbu gjorde felles front og skremte bamsen som har tatt 15 sauer i Selbu på flukt.

Saken oppdateres.

– To lederkyr ledet an, og fikk med seg flokken til å gå mot bjørnen, mens de rautet så det ljomet i hele dalen, forteller biolog hos Statens naturoppsyn, Jostein Sandvik til adressa.no.

Det var ved tretiden natt til torsdag at han kom over det uventede synet. En bjørn som ble jaget av en flokk melkekyr i Selbu.

– Jeg var ute for å taksere fugl, og hadde gått opp på Storvollfjellet, en og en halv kilometer fra fellessetra ved Østerungen. Det var derfra jeg oppdaget bjørnen, forteller Sandvik, som gjorde sin første bjørneobservasjon torsdag.

Urinstinktet

Bjørnen satt fem meter fra gjerdet rundt setervollen, da lederkyrne oppdaget den. Kyrne beveget seg svært målrettet mot bjørnen, og de andre i flokken fulgte etter da de oppdaget hva som var på ferde.

– Det var gøy å se at bjørnetrusselen fikk frem urinstinktet i kyrne. Å opptre i flokk på den måten er en naturlig reaksjon ovenfor rovdyr, forklarer Sandvik.

Etter kort tid gjorde bjørnen vendereis, og stakk fra setra uten å prøve å forsere gjerdet. Sandvik er ikke overrasket over at kyrne klarte å skremme bjørnen på flukt.

– En voksen hannbjørn kan klare å ta ei enslig ku, men når kyrne reagerer slik de gjorde har bamsen ingen sjans, sier Sandvik.

Men hvert år er det eksempler på bjørn som dreper kyr. Bjørnen som det nå jaktes på har tidligere i sommer drept en voksen elgokse i Selbu.

Bjørnejakt

Flokken som går på beite på fellessetra består utelukkende av melkekyr.

Det har de siste dagene blitt jaktet på en stor hannbjørn i Selbu, Klæbu, Melhus og Midtre-Gauldal. Bjørnen har tatt livet av 15 sauer i Selbu, og det er også funnet sauekadaver.

– Det var vanskelig å bedømme størrelsen på så lang avstand, men jegerne har målt sporene til bjørnen til å være 16 cm brede. Det er ganske store spor, sier Sandvik.

Han mener bjørnen trolig var i området på elgjakt. Det er funnet ferske elgspor i nærheten.

To nye sauekadaver

Det kommunale jaktlaget i Selbu har siden torsdag konsentrert letingen etter bamsen til området rundt setra.

- Vi var ute fra ti i går kveld til fire i natt. Da ble det for hett for hundene, og vi ble nødt til å stoppe, sier Bengt Ødegård, leder i det kommunale jaktlaget.

De har funnet to nye sauekadaver, og er på sporet etter en skadd sau i området.

- Men vi har ikke funnet nye spor etter bjørnen selv om vi har saumfart området med hunder, sier Ødegård.

For varmt for sporing

Kåre Lilleberg som er fellingsleder i Melhus og Klæbu har 17-18 personer gående på snus etter bamsen.

- Det er sånn at vi dessverre sitter på gjerdet og venter på et sauekadaver for å ha noe å gå etter. Siden bjørnen ikke har dyptkjertler i føttene, så er vi nødt til å jakte på natta. Hundene har ikke sjans til å snuse seg frem på dagtid, sier Lilleberg.

Fellingstillatelsen går ut på tirsdag.

 
 
På forsiden nå