Bruker undervannskamera for å ta tyvfiskerne

Ulovlige teiner, ruser og samlebur til å holde ulovlig fanget hummer i live helt frem til jul, avsløres nå med undervannskamera.

Saken oppdateres.

Kystvaktskipet Njord har de siste to ukene gjennomført flere aksjoner i Rissa, Åfjord og på Hitra. Her er flere teiner og ruser i tillegg til garn blitt hentet opp.

Uten fluktåpning

- Teinene er i utgangspunktet laget for å fange torsk, men de blir istedet brukt til ulovlig fangst av hummer, sier skipssjef på KV Njord, Håkon Engevik til adressa.no

Teiner som ikke skal brukes til hummerfangst skal ha en fluktåpning på 80 mm. Ingen av teinene kystvaktskipet tok opp, hadde en slik åpning.

Gjemt i tang og tare

- Hummerfangst er fredet fra 1. april til 1. oktober. Men vi tar stadig opp teiner som brukes i hummerfredningsperioden. I Rissa hentet vi opp 14, i Åfjord 1 og på Hitra dro vi opp 15 slike ulovlige fangstbur, sier Engevik.

Under aksjonen ble det ved Grip utenfor Kristiansund brukt undervannskamera til å avsløre to samlebur som var gjemt i tang og tare.

Svart handel

- Samleburene lå gjemt på sandgrunn. Oppi burene var det tre hummer, og disse kunne i utgangspunktet blitt holdt i live i burene helt frem til jul, når hummerhandelen på nytt blusser opp. Ofte foregår handelen svart i tillegg, sier Engevik som ikke ønsker å avsløre kystvaktskipets kommende aksjoner.

- Vi går inn for å ta en del på fersken og skal blant annet ta i bruk spaning, sier skipssjefen.

 
 
På forsiden nå