- Jeg har ikke dusjet på fem dager

I en utgammel ulvepels kom ordfører Hans Vintervold til Rørosmartnan etter fem dager i en slede.

Åpningsseremonien for den 157. Rørosmartnan foregikk utendørs på Malmplassen i Røros sentrum fra klokken 12 i ettermiddag.Rørt ordfører

I løpet av en time ble martnaens historie fortalt med sang, dans og musikk. Tema for seremonien var «Det gamle i det nye» og riksantikvar Jørn Holme sto som åpningstaler. Før ham var Røros-ordfører Hans Vintervold på scenen for å ønske folket velkommen.

TRYKK PÅ BILDET ØVERST I SAKEN FOR Å STARTE BILDEFREMVISNING- Jeg er rørt nå. Det har vært en fantastisk opplevelse å kjøre hit fra Sverige, og det er en fantastisk opplevelse å se alle som har møtt opp, sa Vintervold til adressa.no etter åpningsseremonien.

Ordføreren hadde nettopp kommet frem på sin jomfrutur som forbonde. Han reiste i et lag på 14 hester og 30-40 mennesker.

- På en slik tur er det hestene som må stå i fokus. Mye av tiden går med på å sørge for at de har det bra, forklarer Vintervold.«Utgammelt» ulveskinnHan forteller at ulveskinnet som har holdt ham varm gjennom turen er «utgammelt» og fulgte med gården hans da han overtok den.

I løpet av den timeslange åpningsseremonien rakk de anslagsvis 6-7000 fremmøtte blant annet å få med seg taler fra ordfører Vintervold og riksantikvar Jørn Holme, lokk og joik, allsang med «Rullan går», tradisjonsmusikk og dans. Det siste musikalske innslaget var rap fra en lokal gruppe.

Hele seansen ble avsluttet med den tradisjonsrike ankomsten til 85 hesteekvipasjer med forbønder, lasskjørere og ferdaskjørere.

Ordfører Vintervold forteller at timingen var slik at den fem dager lange turen tok slutt kun en halvtime før seremonien startet.

- En stund var jeg redd vi ikke skulle rekke det, ler han.De lengstreisende kom fra Hedmarken Lasskjørerforening og hadde sittet i sleden i ti dager.Akevitten som forsvant

Hedmarkingene startet ferden fra Romedal med seks hester. Flere ekvipasjer kom til under turen. De siste sluttet seg til ved Atna i Østerdalen.

Etter ankomsten samlet alle hester, sleder og pelskledde mennesker seg på en parkeringsplass ved Malmplassen.

Her var det meningen at ordføreren skulle få overrakt flaske nummer én av årgangsakevitten «Martnas Dram NO 2» fra hedmarkingene. Men slik ble det ikke.

På mystisk vis hadde både flaske nummer én og flaske nummer to forsvunnet da Vintervold møtte opp for overrekking. Han var imidlertid ikke mer misfornøyd enn at han tok en real sup av de edle dråpene etter å ha fått flaske nummer tre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå