Ante ugler i mosen da vedovnen begynte å frese

Familen fra Svorkmo reddet den forkomne kattuglen Pipa fra en trist skjebne.

Saken oppdateres.

Det hele startet onsdag kveld. Stine Thorshaug på Svorkmo i Sør-Trøndelag hadde tent opp da hun hørte rare lyder ifra ovnen.

- Hørte freselyder fra ovnen

- Først trodde jeg det var veden som laget rare ulelyder, og slo meg til ro med at det måtte være det.

Torsdag morgen hørte Thorshaug igjen uvanlige lyder. Hun hadde da ikke tent opp i ovnen.

- Jeg tenkte at det måtte være en mus som løp omkring der inne, men da jeg hørte freselyder skjønte jeg at det måtte være noe annet. Det var akkurat som om noe freste og ulte om hverandre, forteller hun.

Samboeren, Stig Ove Snøsen, trodde først ikke på Thorshaug, men da han selv hørte fresingen skjønte han at noe måtte ha funnet veien ned i pipa.

- Et ansikt tittet frem

De tok ut ovnsrøret slik at de kunne høre bedre, og gikk også opp på taket for å prøve å se ned i pipa. Snøsen gikk så ned i kjelleren og åpnet sotluken.

- Da jeg fikk lyst opp så jeg et ansikt som tittet frem.

Han stakk hånden inn. Ut av pipa trakk han en forkommen skapning.

- Jeg så med en gang at det var en kattugle. Den var helt svart av sot, og øynene var igjenklistret, sier Snøsen.

- Ingen kunne hjelpe

Ugla som trolig lette etter et sted å hekke hadde funnet veien ned i pipa, men ikke ut igjen.

- Den hadde karet seg 20 cm opp, og hang på vingene inne i pipa, sier Thorshaug.

Hadde ikke ugla havnet under ovnsrøret i førte etasje, hadde den nok ikke overlevd. Nå startet imidlertid den virkelig redningsakjsjonen. De prøvde først å fjerne en del av sotet.

- Vi har aldri hatt ei ugle på besøk før og visste ikke hvordan vi skulle hjelpe den. Vi ringte derfor til to veterinærer, Smådyrveterinærene, Mattilsynet og Statens Naturforvaltning. Ingen kunne hjelpe oss.

- Vi er skuffet over dette. Fordi kattuglene er fredet kunne vi heller ikke bare ha avlivet den selv. Det ville ha vært ulovlig.

Vasket med Lano

Til slutt fikk de imidlertid tak i nummeret til Georg Bangjord i Statens Naturoppsyn. Bangjord deltar i et prosjekt om kattugler og ville mer enn gjerne hjelpe dem.

Familien kjørte da til Trondheim med den nedsotete ugla.

- Der ble den vasket med Lano såpe og 40 graders varmt vann. Ifølge Bangjord var kattugla i god form. Den var ikke skadet annet enn at den hadde fått litt sot på lungene, og slapp da å bli der i forvaring. Han mente den har gode sjanser til å overleve, sier Thorshaug.

Pipa

Hjemme på Svorkmo fikk ugla, som fikk navnet Pipa, tørke på familiens bad i noen timer.

- Da flyvefjærene var tørre satte vi opp vinduet slik at den kunne fly avgårde. Den satt da en stund i vinduskarmen og kikket på oss før den tok av, forteller Snøsen.

- Jeg hørte henne faktisk ule borte i skogen senest i går, så den er ennå i området. Dette er nok noe som vi vil huske lenge. 
 
 
På forsiden nå