Mattilsynet anmelder ikke brudd på dyrevernloven

Til tross for løfter om å politianmelde alvorlige brudd på dyrevernloven, har ikke Mattilsynet anmeldt et eneste tilfelle så langt i år.

Saken oppdateres.

I årets ti første måneder beordret Mattilsynet avliving av 15 pelsdyr på stedet og ga 81 pålegg etter 101 kontroller av pelsdyrfarmer. Men ingen er politianmeldt for brudd på dyrevernloven, skriver Dagbladet.no.

Alle disse tilfellene fant sted i Trøndelag og Møre og Romsdal.

I et leserinnlegg i Rogalands Avis i august i år, understreket daværende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet at tilsynet politianmelder alvorlige brudd på loven. Den siste tids bildeavsløringer fra Dyrebeskyttelsen viser imidlertid dyr med alvorlige og omfattende skader på kroppen.

– Misvisende inntrykk

Dyrebeskyttelsen frykter nå at Mattilsynets rapporter og virksomhet gir et misvisende inntrykk til offentligheten.

– Tilsynet Mattilsynet utfører sikrer ikke at norsk pelsdyroppdrett drives med tanke på dyrene. Det misvisende inntrykket man får av norsk pelsdyrnæring er det som viderebringes til Stortinget, landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og til det norske folk, sier talsperson Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen til Dagbladet.no.

Landbruksministeren bekrefter at Mattilsynet i 2010 har funnet levende dyr med avgnagde kroppsdeler eller andre åpne sår på kroppen.

– Det var blant annet dyr med store sår og skader på bein- og halepartiet, sa Lars Peder Brekk tidligere denne uken.

Store avvik

Assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet kan ikke svare på hvorfor tilsynet ikke har politianmeldt noen av funnene under inspeksjonene. Han sier likevel at lista for å politianmelde lovbrudd blant pelsfarmere skal ligge på samme nivå som hos andre næringer.

– Avgjørelsene tas i felt av inspektørene, og disse folkene kontrollerer også flere næringer. Dersom det vurderes som en alvorlig forsømmelse av dyreholdet, så politianmelder vi, hevder Fjetland.

I 2009 ble fem dyr avlivet på stedet av Mattilsynet ved kontroller av pelsdyrfarmer. Totalt hadde 212 (59,2 prosent) av 358 inspiserte dyrehold avvik og fikk anmerkninger, viser tall fra Mattilsynet. Likevel ble bare ett sted politianmeldt i løpet av fjoråret.

 
På forsiden nå