Ildkule-mysteriet endelig oppklart

Knut Jørgen Røed-Ødegaard har svaret.

Saken oppdateres.

Lørdag skrev adressa.no om at flere lesere hadde observert en mystisk ildkule på himmelen, og saken har de siste dagene skapt leserstorm på nettsiden. I dag løste astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard ildekule-gåten.

LES OGSÅ: Hva er dette?

- Ildkulen som har blitt observert i Trøndelag er rett og slett en svært kraftig meteor, og er en spektakulær opplevelse, fortalte han begeistret til adressa.no i kveld.

En meteor er i følge Røed Ødegaard en stein som har kommet inn i atmosfæren, og som brenner opp på himmelen.

- Meteoren slokner ca. 30-40 kilometer over bakken, og lager en kule etter seg når den faller. Meteoren som er observert i Trøndelag er svært kraftig, og vi har fått inn observasjoner av den helt fra Sør-Norge til Levanger.

Usikker på om meteoren har landet

Røed Ødegaard forteller at meteorer opptrer 2-3 ganger i året, men er sjelden så sterk som den som ble observert lørdag.

- Men vi har også opplevd at meteorer er så sterke at de kan sees over hele Europa, forteller han.

Astrofysikeren er ikke sikker på om meteoren har møtt bakken enda.

- En meteor treffer jorden som stein eller metall, og beregninger tilsier at den enten vil lande eller allerede har landet et sted i Sør-Norge. Ingen mennesker har opplevd å få en meteor i hodet i moderne tid, så trønderne skal uansett ikke frykte å bli truffet, ler han.

 
På forsiden nå