Adecco Helse innrømmer:

Jobber doble vakter uten overtidsbetaling

Svenske vikarer ved sykehjemmet i Klæbu får ikke overtidsbetaling når de jobber doble vakter. Nå varsler Arbeidstilsynet kontroll.

Saken oppdateres.

Den svenske hjelpearbeideren som Adresseavisen møter har de siste tre ukene jobbet flere enn ti doble vakter ved sykehjemmet i Klæbu.

– Jeg har ikke fått én eneste time betalt som overtid, sier kvinnen som ønsker å være anonym.Ikke et eget bad

På et rom, nederst i en gang på sykehjemmet, bor den svenske helsearbeideren mens hun i den korte perioden jobber ved sykehjemmet. Rommet ble tidligere brukt som lager. Hun har ikke eget bad, og må benytte seg av de ansattes garderobe når hun skal på toalettet eller dusje. I løpet av de to årene hun har jobbet for Adecco Helse i Norge, har hun aldri tidligere måttet bo på arbeidsplassen. Andre steder har hun fått en leilighet til rådighet.

– Man har ikke noe privatliv, sier hjelpearbeideren fra Hudiksvall.

På torsdag avdekket NRK at enkelte ansatte ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo jobber 84 timer i uken uten overtidsbetaling. I tillegg har noen benyttet sykehjemmets kjeller som overnattingssted. Både Ammerudlunden og Klæbu sykehjem drives av det private selskapet Adecco Helse.– Uheldig

Det var i juni i fjor at Klæbu kommune besluttet å overlate driften av sykehjemmet til det private selskapet, som et ledd i å spare penger. Det siste året har vært preget av mye uro og usikkerhet blant de ansatte, og det har vært stor utskifting blant de ansatte i ledelsen.

5. januar overtok Mailen Betten som institusjonssjef ved sykehjemmet. Hun kan ikke svare på hvor lenge svenske helsearbeidere har jobbet doble skift uten overtidsbetaling, men opplyser at de gjør det etter eget ønske. Ledelsen ved sykehjemmet har ikke søkt om dispensasjon hos Arbeidstilsynet for å la svenskene jobbe doble skift.

– De ønsker å jobbe mye når de først er her, men vi prioriterer våre faste ansatte, sier Betten.

– Hvorfor får de ikke overtidsbetaling?

– Det kan jeg ikke gi et godt svar på. Jeg ser at det er uheldig, og vi kan ikke forsvare det.

– Hva tenker du om at dere bryter loven?

– Jeg håper at dette kun er en midlertidig løsning. Vi jobber med å bedre situasjonen. Vi har hatt et veldig høyt sykefravær blant de ansatte. Samtidig har det vært vanskelig å fylle opp helgene med fast ansatte, og vi har derfor brukt vikarer, sier hun.

Nå varsler Arbeidstilsynet at de vil se nærmere på arbeidsforholdene ved sykehjemmet.

– Vi har ikke hatt tilsyn ved sykehjemmet ennå, men det er planlagt gjennomført en av de første dagene. Bakgrunnen er at vi har fått en del henvendelser fra fagforeninger og diverse, sier regiondirektør Arne Magne Feragen i Arbeidstilsynet.Tariffavtalen utgår

I virksomhetsavtalen står det at Adecco Helse er bundet til å følge opprinnelig tariffavtale for de ansatte ved sykehjemmet i Klæbu frem til mai 2012. Nå føler de ansatte usikkerhet om hva som vil skje når denne avtalen løper ut. Men verken den tillitsvalgte ved sykehjemmet eller andre ansatte våger å snakke med Adresseavisen.

– Det er klart vi blir skeptisk når vi ser hvordan vikarene fra Adecco Helse blir behandlet, sier en hjelpepleier. Også hun vil være anonym.

Hun forteller at de har fått en skriftlig lovnad fra ledelsen i Adecco Helse på at de ikke skal gå ned i lønn når tariffavtalen opphører neste år, men hun er slettes ikke sikker på at løftet vil bli holdt.

– Det er blitt lovet ting tidligere som ledelsen plutselig har gått tilbake på, så sikker er vi ikke.

 
 
På forsiden nå