- Uheldig for elevene

Ungdomspolitiker tror elever vil slite uten egen karakter i nynorsk

  Foto: Privat

Saken oppdateres.

- Det å slå sammen karakterene i hovedmål og sidemål er mest for å gjøre det enklere for lærerne. Det gjør ikke faget mindre omfattende for elevene, sier ungdomskandidat til fylkestinget, Siri Holm Lønseth (24) fra Unge Høyre.

Vil fjerne egen karakter i sidemål

Bakgrunnen for uttalelsen grunner i forslaget til Fylkestinget om å fjerne egen karakter i sidemål i videregående skole i Sør-Trøndelag.

- Vi mener at lærerne gjennom dette får bedre tid til å undervise og hjelpe den enkelte med å oppnå læremålene, i stedet for at tiden går vekk til å skaffe grunnlag for tre forskjellige karakterer i det som egentlig er et fag, sier Arbeiderpartiets Karianne Tung, leder for Komite for Opplæring i Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

- Får dårligere vurdering

Lønseth tror dette er en dårligere løsning enn dagens karaktersystem. Høyre mener at det er unødvendig å lære to språk som nesten er likedan, og ønsker sidemål som valgfag.

- Ved å slå sammen karakterene vil de som sliter fortsatt være nødt til å lære sidemål. Elevene blir sittende i samme situasjon og lærerne skal bruke mindre tid på å vurdere elevene. Dette er uheldig, sier Lønseth.

Ungdomspolitikeren tror det å gjøre sidemål til valgfag, gir de som har lyst muligheten til å lære sidemål ordentlig.

Forsvarer sidemål

Noregs Mållag forsvarer egen karakter i sidemål og har tidligere uttalt at man i stedet bør vurdere andre tiltak. De er imot Høyres forslag om å gjøre sidemål til et valgfag.

- Det gjøres allerede forsøk på en karakter i norskfaget og det er ingen grunn til at man skal gjøre flere forsøk på akkurat det. Jeg merker meg imidlertid en vilje fra politikerne i Sør-Trøndelag om å gjøre det samlede norskfaget bedre, og det synes jeg er veldig positivt. Langt mer positivt enn i Oslo, hvor Byrådet vil ha valgfritt sidemål, sier Håvard Øvregård, leder i Noregs Mållag.

Høyre erkjenner at sidemål har er en viktig del av den norske kulturarven, men at det bør være opp til elevene å selv velge hvilken målform de vil lære.

Les også: Elevene trenger fortsatt nynorsk

 
        
            (Foto: Privat)

  Foto: Privat

På forsiden nå