Steinkjer ligger 12,5 mil fra Trondheim og 9 mil nord for Trondheim Lufthavn Værnes.

Areal: 1.563 kvkm.

Innbyggere: 20.483 (01.01.00). Omlag halvparten bor nært sentrum - ved Snåsavassdragets utløp i Beitstadfjorden - mens Sparbu, Mære, Binde og Veldemelen er øvrige tettsteder.

Steinkjer huser administrasjonen til fylkeskommunen og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, og byen er et viktig handelssted.

Steinkjer har tre videregående skoler og høgskole (HiNT) med bl.a. linjer for jord- og skogbruk.

Næringslivet i Steinkjer er preget av at den er fylkeshovedstad i Nord-Trøndelag og et skole- og handelssentrum. Den er landets nest største landbrukskommune med betydelig foredlingsindustri basert på råvarer fra landbruket (Kirknesvaag Sagbruk & Høvleri, Bøndenes Salgslags slakteri, Felleskjøpets forfabrikk).

Jord- og skogbruk, jord-/skogbruksbasert industri og service, mekanisk, data- og elektronikkindustri er viktige næringer.

De senere år har det vært en betydelig vekst innen IT-bransjen takket være «IT-byen Steinkjer».

På tross av at IØ3 ble nedlagt i 1994, er det fremdeles en viss militær aktivitet i kommunen. Steinkjer er rik på fornminner - helleristninger (Bøla og Bardal), gravfunn og bygdeborger. Egge museum har også en betydelig landbruksmekanisk samling. Jekta Pauline er et konkret minne fra byens tidligere tider.

Mære kirke er fra ca. 1190 og Steinkjer kirke (1964) er utsmykket av Jakob Weidemann. Byen ble bombet og brent i april 1940, så sentrum er arkitektonisk et godt eksempel på 1940- og 1950-tallets byggeskikk.

Byvåpenet:

Steinkjer kommune fikk byvåpen i forbindelse med sitt 100-årsjubileum i 1957. Det består av en sølv stjerne med 6 odder på blå bunn, og de seks takker symboliserer de seks vegene som møtes i sentrum.

Steinkjer er kommunikasjonssenteret hvor både tog, båt og bil møtes. E6 går midt gjennom byen.

Fra Steinkjer stasjon kan man enten benytte Nordlandsbanen eller Trønderbanen som har avgang nesten hver time mellom Steinkjer og Trondheim. Reisetiden i dag er knapt to timer, men det er satt i gang et prosjekt som har som målsetting at reisetiden mellom Steinkjer og Trondheim skal være 1 time i 2010.

Trondheim Lufthavn Værnes ligger 90 km syd for Steinkjer, og det er hyppig tog- og ekspressbussforbindelse med Steinkjer. Reisetiden er vel 1 time.

Hvordan storkommunen Steinkjer ble til:

I 1963 ble det bestemt at Steinkjer bykommune, Egge, Beitstad, Kvam, Ogndal, Stod og Sparbu skulle slås sammen til én kommune fra 1.1.1964. Ladested-rettighetene for Steinkjer ble kongelig sanksjonert 7. mai 1857, og det er fra denne datoen kommunens tidsregning regnes fra. Det vil si at kommunen feiret 150 år i 2007.

Området rundt Steinkjer har vært bebodd lenge før 1857. Der regnes med å ha vært bebodd i 6000 år. Mange helleristninger og oldfunn gir klare spor om tidligere tiders kultur og livsutfoldelse. Steinkjer hadde sin første storhetstid for 1000 år siden, som hovedsete for jarlene Eirik og Svein. Etter dette vet vi lite om Steinkjer. Sannsynligvis lå stedet tilnærmet øde i flere hundre år.

Kilde: http://www.steinkjer.kommune.no