Frykter nazi-etablering på Fosen

Nynazistisk gruppering verver i Bjugn og Ørland. Lokalmiljøet arrangerer fakkeltog i protest.

Saken oppdateres.

I helgen fikk mange husstander på Fosen et flygeblad i posten fra organisasjonen Den norske motstandsbevegelsen / Nordfront. På sine nettsider omtales aksjonen i en «Kamprapport» som ble publisert 16. januar.

«Aktivismen gikk strålende, og over 300 flyveblader ble delt ut til de fastboende, og nye medlemmer ble rekruttert Motstandsbevegelsen kan meddele at vi nå er på plass og at motstanden i Trøndelag øker!»

Ledes av drapsdømt

Den norske motstandsbevegelsen beskriver seg selv som en del av den Nordiske motstandsbevegelsen som består av tilsvarende grupperinger i Sverige og Finland. Organisasjonen omtaler seg selv som nasjonalsosialister, eller nazister. Ifølge tv8.se blir den svenske versjonen av svensk sikkerhetspoliti sett på som den største trusselen mot rikets indre sikkerhet.

Vet du noe om dette? Kontakt: jonas.vikan@adresseavisen.no / marit.nygaard@adresseavisen.no

Bevegelsen ble etablert i Norge i januar 2011, ifølge egne nettsider. Ambisjonen for 2012 skal være å «vokse, sakte, men sikkert». Det er denne målsettingen aksjonen på Fosen var en del av.

«En motstand mot hva? Mot masseinnvandring som truer med å ødelegge vårt land. Mot de krefter som bevisst eller ubevisst strever etter å ødelegge vårt folk eller vår kultur», står det blant annet på flygebladet som ble delt ut.

Modergruppen, Den Nordiske motstandsbevegelsen ble etablert i 1995. Organisasjonen omtales som militant. Lederen av den svenske seksjonen er den drapsdømte mannen Klas Lund. I 1986 fikk han fire års fengsel for å ha tatt livet av en mann som grep inn under et angrep mot innvandrere i Nynäshamn.

I tillegg til «kamprapportene» legger også organisasjonen ut videoer fra sine aksjoner. Det har ikke kommet noen video fra flyvebladutdelingen på Fosen. En annen video, som er tatt opp i Sverige, viser hvordan medlemmene marsjerer med flagg gjennom en småby, før en appell holdes. I filmen er uniformert politi synlig. Adressa.no har prøvd å komme i kontakt med den norske delen av organisasjonen, så langt uten hell.

Blir kjent gjennom Facebook

På Fosen er lensmannen i Bjugn kjent med at grupperingen har begynt å røre på seg nærområdet.

- Ja, det er vi. I den forbindelse har politiet iverksatt etterrettning mot miljøet, sier Rune Halvorsen, som er lensmann i Ørland og Bjugn til adressa.no.

Halvorsen har fått noen reaksjoner fra lokalmiljøet i etterkant av at flygebladene ble delt ut. Organisasjonen bruker Facebook og andre sosiale medier aktivt til rekruttering.

- De blir kjent gjennom sosiale medier. Dette følger politiet med på.

Markerer motstand med fakkeltog

Både de ungdomspolitiske partiene og SOS Rasisme reagerer kraftig på at det ser ut til at bevegelsen er i ferd med å etablere seg i deres nærmiljø. Førstkommende tirsdag vil de arrangere et fakkeltog i protest.

- Det vi frykter er at de vil få med seg unge folk og at de skal få fotfeste her. De har allerede klart å verve noen medlemmer, sier Svein Andre Eriksen i SOS Rasisme på Fosen til adressa.no.

I skrivende stund har 140 personer sagt på Facebook at de vil delta på arrangementet på Brekstad.

- Vi vil protestere sterkt mot at denne gruppen kommer hit. Derfor håper vi at så mange som mulig møter opp og viser motstand på fakkeltoget, sier leder Ingvild Wik Solberg i Fosen AUF til adressa.no.

- Voldelige

Ifølge Wik Solberg skal personer fra motstandbevegelsen har varslet at de vil møte opp under fakkeltoget.

- Det vi har funnet ut om denne gruppen er at de er kjent for å være ekstremt voldelige. Vi ønsker ikke at unge mennesker her på Fosen skal bli en del av dem. De kan være veltalende og overbevisende, og er flink til å bygge opp selvtilliten til folk. Derfor skjønner vi at noen blir tiltrukket av dem, men vi mener det er veldig galt, sier Svein Andre Eriksen.

Politiet kommer til å være tilstede under demonstrasjonen, for å ivareta sikkerheten til begge parter.

- Vi håper dette blir en verdig demonstrasjon. Dette er ungdom som ønsker å demonstrere for et fordomsfritt Fosen, sier lensmann Halvorsen.

 
 
 
 
På forsiden nå