– Det var helt fantastisk

400 gikk i tog for et fordomsfritt Fosen tirsdag kveld.

Saken oppdateres.

Cirka 400 barn, ungdommer og voksne viste tirsdag kveld sin avsky mot etableringen av et nazistmiljø på Fosen og i Trøndelag.

– Jeg er storfornøyd og kjempestolt over Fosen som stiller opp. At Norfront ikke var der, selv om de sa de skulle komme, tyder på at de ikke står for det de sier, forteller lederen for arrangementet, Ann Iren Hammertrø, til adressa.no.

LES OGSÅ: Her henger det nazireklame over E6

– Budskap til foreldrene

Fakkeltoget ble arrangert som en reaksjon mot den nazistiske organisasjonen, Den norske motstandsbevegelsen, som forrige helg delte ut flygeblader til flere hundre husstander på Fosen.

Medarrangør og medlem i Ørland AUF, Kenneth Sandvik, forteller at alle de 400 faklene som var innkjøpt gikk med under fakkeltoget.

– Vi synes det er viktig å få frem at det er ukult å være med i en nazistgruppe. Vi ønsker å advare voksne og få dem til å sette ned foten overfor ungene sine, slik at barna skjønner at det ikke er kult å være med på det nazistgruppen står for, sier Sandvik.

Det var flest ungdommer blant de fremmøtte, men også barn og voksne.

LES OGSÅ: Frykter nazi-etablering på Fosen

LES OGSÅ: Nazistgruppe etablert i Trondheim

Satte tidlig standpunkt

Renate Tårnes, overlevende etter Utøya 22. juli, fikk gode tilbakemeldinger på sin appell på Brekstad i kveld.

– Skryten gikk til ungdomspartiene, SOS Rasisme og ungdomsrådene på Fosen for hvor bra initiativ dette var fra ungdommene på Fosen. Med dette arrangementet fikk man satt et standpunkt som viser hva man mener, sier Tårnes til adressa.no.

Her kan du lese Renate Tårnes sin appell:

Kjære alle sammen, kjære kamerater!

Først og fremst vil jeg takke for at så mange møtte opp i kveld, og jeg vil gi skryt til ungdomspartiene, SOS Rasisme og ungdomsrådene her på Fosen som tok initiativ til denne markeringen. I kampen mot rasisme er ofte problemet at vi handler når det er for sent. Vi handler først etter en hendelse som får folk til å reagere. Den norske motstandsbevegelsen er bare i oppstartsfasen, men disse ungdommene har forstått viktigheten ved å vise avsky til slike holdninger så tidlig som mulig. Så tidlig at de ikke får rekruttert ungdom inn i sine rekker og tankegang. Så tidlig at rasisme og fremmedfrykt ikke får rom til å vokse.

På flygebladene til Den norske motstandsbevegelsen som ble delt ut her på Fosen, så kan vi enkelt se at fremmedfrykten står i fokus. Og ut av den frykten, en holdning mot enkelte mennesker sin rett til å leve og bo her i Norge. De er nasjonalsosialistisk, de tror på en kamp for å sikre den hvite manns etnisitet. Historien har fortalt oss at den kampen vil være langt fra fredfylt.

Modergruppen, den nordiske motstandsbevegelse, blir betegnet som en militant organisasjon. Når det svenske sikkerhetspolitiet ser på den svenske versjonen av organisasjonen som den største trusselen mot rikets indre sikkerhet, da sier vel det nok om hvorfor vi skal ta rekrutteringen her på Fosen og i Trøndelag veldig alvorlig.

Jeg tror på et samfunn der man kan være seg selv, uansett hva man heter, hvem du er, hvor du bor, hva du tror på eller hvem du elsker. Jeg tror på et flerkulturelt samfunn der vi lærer om hverandres ulike holdninger og verdier, tradisjoner og kulturer. Jeg har respekt for alle meninger, men jeg har ikke respekt for dem som mobber, henger ut eller tyr til vold for å få meningene frem.

Jeg verken sammenligner eller relaterer denne organisasjonen til hendelsene som skjedde 22. juli, men det er vanskelig for meg å ha det usagt under en slik markering. Den 22. juli ble jeg og mine venner utsatt for et angrep fordi vi tror på et samfunn der mennesker, uansett hvem man måtte være, kan leve sammen. For at slike hendelser ikke skal skje igjen, er kampen mot ytterste høyre utrolig viktig. Men enda viktigere er kampen mot hverdagsrasismen. Den rasismen folk utsettes for hver dag på jobben, skolen og i fritiden. Vi må alle si fra når vi ser hverdagsrasisme rundt oss, for det er det viktigste bidraget mot nazisme og høyreekstreme krefter.

Den norske motstandsbevegelse sin ambisjon for 2012 er å vokse sakte, men sikkert, og jeg vil dermed gi en rapport tilbake til motstandsbevegelsen.

Aktivismen i kveld har gått strålende og mange har møtte opp for å vise sin kampvilje for et fordomsfritt Fosen. Vi kan meddele at vi alltid vil være på plass, og at motstanden mot deres holdninger alltid vil seire.

 
 
 
På forsiden nå