- Gjør bruk av anabole steroider forbudt i Norge

Sør-Trøndelag Ap går inn for strengere dopinglover. Det er justisministeren positiv til.

Saken oppdateres.

Forslaget ble enstemmig vedtatt på fylkeslagets årsmøte i Røros lørdag kveld.

- Mennesker som bruker anabole steroider påfører seg selv og andre mennesker skader. Bivirkningene av dopingbruk fører med seg vold og psykiske problemer som skaper problemer for samfunnet, sier Karianne Tung til adressa.no.

Positiv justisminister

Grete Faremo var også på plass i Bergstaden lørdag kveld. Hun fikk høre Karianne Tung bruke talerstolen til å be henne om å bli justisministeren som innfører forbudet mot bruk av anabole steroider i Norge. Det er Faremo positiv til.

- Problemene rundt dopingkriminalitet opptar også meg sterkt. På dette stadiet er det viktig at vi ikke utelukker et forbud blant mulige tiltak. Jeg tror også vi må ha fokus på holdningsskapende og forebyggende arbeid, sier justisministeren til adressa.no.

Ifølge Tung, som har frontet forslaget fra Rissa Arbeiderparti, er fraværet av et forbud et problem nettopp i forhold til forebyggende virksomhet.

- Det at vi ikke har et lovverk gjør at folk ikke tror det er farlig å bruke anabole steroider. Det gjør det vanskeligere for dem som er ute i skolene og skal snakke med ungdommene om doping.

Hun har engasjert seg i strengere dopinglovgivning i flere år. Politikeren har selv personlige erfaringer med de tragiske konsekvensene dopingbruk kan få.

- Rissa har mistet flere ungdommer til dette, sier Tung.

Noen vanlige bivirkninger som kan følge av bruk av anabole steroider er hjerteinfarkt, leverskader, psykoser og impotens.

Stor dopingsak

Sju menn har sittet fengslet i over en måned i Trondheim, etter norgeshistoriens største koordinerte politiaksjon mot dopingmiljøet. Mennene nekter straffskyld. Politiet har gjort beslag av relativt store mengder anabole steroider i saken. De siktede har hevdet at midlene er til eget bruk. Dette er i dag lov.

LES OGSÅ: Fengsler trønderen bak dopingbørsen i to måneder

Høyesterett har i en uttalelse spesifisert hvor mye anabole steroider som i lovens øyne er en akseptert mengde. Politiet i Trondheim mener imidlertid at mennene har drevet med grovt salg av dopingmidler som del av en organisert, kriminell gruppe med hovedsete i byen siden 2007.

- Vi kan ikke sitte stille og se at kyniske bakmenn utnytter unge, usikre gutter, sier Karianne Tung.

LES OGSÅ: Tør ikke si hvem Karma er
LES OGSÅ: Drapstruer dopgrossist på steroid-børsen

Høyere politiprioritering

Tung er klar på at et eventuelt forbud må følges opp med økte ressurser til politiet. Dopingkriminalitet har til nå ikke vært spesielt høyt prioritert. Justisministeren er klar på at prioriteringsnivået må vurderes på nytt.

- Med den sterke veksten av organisert kriminalitet på dette feltet gjør at jeg mener det er behov for å se nærmere på hvordan det prioriteres, sier hun.

Karianne Tung ønsker å løfte saken om dopingforbud opp på et nasjonalt nivå. Allerede mandag begynner det arbeidet, gjennom møter med stortingspolitikere.

LES OGSÅ: Kokte anabole sterioder i bilen

 
 
 
På forsiden nå