Millionene fosser inn

Interessen for å bygge mikrokraftverk i Trøndelag er enorm. I regnbygda Åfjord selger bøndene strøm for flere millioner kroner i året.

Saken oppdateres.

Det er ikke første gang åfjordingene utnytter fossekraften. Men nå er oppgangssaga og kvernhuset byttet ut med kraftproduksjon. Folk trodde bøndene i Sørdalen spøkte da de i 1995 foreslo å bygge sitt eget kraftverk, men året etter hadde de bestemt seg. Kvennelva skulle bygges ut. Åtte grunneiere rundt Breivold gikk sammen og satset 7,8 millioner kroner for å legge elva i rør. Det var en dristig satsing som kraftentusiast og pådriver Arvid Staven ikke har angret på. Prosjektet har nytt godt av stadig høyere strømpris og lavere rente.

- Det så mørkt ut da vi startet opp og prisen på strøm var fem øre per kilowattime. Men jeg visste at prisen ville stige, og vi har gått med overskudd fra første dag. Faktisk har ingen av oss brukt penger på noe mer fornuftig enn dette.

Den lille kraftstasjonen produserte i fjor 5,3 GWh, tilsvarende strøm for 300 husstander. I år ligger det an til enda mer. Regnet i høst sørger nå for at elva går over sine bredder, og mye vann renner uutnyttet videre. Men Staven kan likevel smile over at produksjonen går for fullt og pengene renner inn til det bondeeide Breivold Energi. I fjor hadde de en omsetning på 1,5 millioner kroner.

- Vi er avhengig av regn, men det er sjelden noe problem i Åfjord. For å gå i balanse må spotprisen være over 17 øre. Det har bare skjedd to ganger at den har vært lavere. I 2003 fikk vi 83 øre under strømkrisen. Dette er en god attåtnæring, sier den private e-verksjefen.

Staven har driftsansvaret for kraftverket, og han styrer driften fra en datamaskin hjemme. Det kan gå uker uten at han er til stede på anlegget. Pengene fosser stort sett inn uten at eierne løfter en finger. Og selv er han blitt en etterspurt rådgiver fra alle som nå vurderer å bygge tilsvarende kraftverk.

Mer bondestrøm

- Ja, interessen for mikrokraftverk har økt kolossalt. Jeg får telefoner fra Nordland til Sunnmøre fra folk som går med byggeplaner. Jeg er allerede involvert i flere prosjekter på Fosen.

Ikke minst har Staven vært konsulent for det nye kraftverket i nabodalen, Ugedal.

NVE har beregnet at rundt 40 vassdrag i kommunen har potensial for minikraftverk. Åfjord er blant kommunene i fylket som kan bli størst på kraftproduksjon. NVE har anslått at rundt 2000 vassdrag kan bygges ut i Sør-Trøndelag, men antallet lønnsomme vassdrag ligger neppe over 300. Dette er likevel et viktig supplement, ikke minst dekker mikrokraftverkene opp ledig kapasitet på nettet i flere distrikter, sier Rolf Sterten i TrønderEnergi.

- I Åfjord er det delvis underskudd på nettet, så vi ser bare positivt på denne utbyggingen. Faktisk får enkelte småkraftverk tilskudd for det de leverer, sier Sterten.

Kua og gullkalven

I Ugedal har naboene Endre og Odd Ugedal gått sammen og satset 4,5 millioner på eget mikrokraftverk. For noen år siden byttet Endre Ugedal bort ku og bestemte seg å satse på det han håper blir gullkalven.

- Det er mye penger, men vi har jo tro på at det kan blir noen kroner tilbake. Går det som vi håper produserer kraftverket den første strømmen i februar neste år. Det er også snakk om at vi skal dra nytte av grønne sertifikater og økt pris på kraften, sier Endre Ugeldal.

 
På forsiden nå