Oppvask i Frp etter Israel-boikott

Isrealvennlige Frp er i harnisk etter at en av partiets representanter stemte for boikott av Israel.

Saken oppdateres.

Fylkestingsrepresentant Per Risvik i Frp stemte mot sin egen gruppe da fylkestinget i Sør-Trøndelag i går vedtok å boikotte varer fra Israel. Det har ikke falt i god jord i det israelvennlige Frp.

Gruppeleder for Frp i fylkestinget i Sør-Trøndelag, Morten Ellefesen, beklager sterkt at Risvik brøt ut. Frps tre andre representanter stemte mot boikotten.

-Det som var minst like beklagelig er at vi ikke ble klar over saken før stemmene var avgitt. Han burde ha varslet fra. For vi ville ikke ha akseptert hans stemmegiving, sier Ellefsen.

Hadde gruppelederen visst om utbryteren i egne rekker, ville Frp ha bundet gruppa slik at alle stemte mot boikott.

-Det er en opplest sannhet at Frp er blant de mest isrealvennlige på Stortinget. Så dette aksepterer vi ikke, sier Ellefesen.

Men Risvik ble i går med på å sikre flertall for at Sør-Trøndelag fylkeskommune skal boikotte varer fra Israel. Boikotten ble vedtatt etter et forslag fra RV.

- Vi ser på Israel som en okkupant som er å sammenligne med apartheidregimet i Sør-Afrika, sier Torill Skjærseth, fylkestingsrepresentant for RV.

Studentene først

Fra før av støtter flere ungdomsorganisasjoner og parti på venstresiden den internasjonale boikottaksjonen. I vår vedtok Studentersamfundet i Trondhjem å slutte seg til boikotten. Og like etterpå fulgte Studentsamskipnaden i Trondheim oppfordringen fra studentene. Men Sør-Trøndelag er en av de aller første offentlige enhetene i Europa som vedtar en boikott.

FN har fordømt Israels okkupasjon av Gaza, Vestbredden og Golanhøydene. I tillegg har den internasjonale domstolen i Haag kjent byggingen av muren ulovlig.

Tom trussel

Trolig er dette den største politiske seieren RV har vunnet i fylkespolitikken i Sør-Trøndelag. Men det var på hengende håret. Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) var mot forslaget, sammen med store deler av opposisjonen.

- Jeg er enig i motstanden mot Israel, men tror ikke på boikott som virkemiddel i denne saken. Jeg tror ikke vi kjøper noe i det hele tatt fra Israel, så det blir en tom trussel, sier Sandvik.

Dermed blir det ikke servert Jaffa-appelsiner på fylkets møterom eller drukket israelsk vin på fylkets arrangement. Om det noen gang har vært aktuelt.

Etisk kaffe

- Nå kan ikke fylkeskommunen kjøpe varer fra Israel. Men først og fremst skal vi drive holdningsarbeid og forsøke å påvirke innbyggerne i Sør-Trøndelag til også å boikotte, sier Skjærseth.

Etter et forslag fra Snorre Valen (SV), vedtok også fylkestinget kun å kjøpe rettferdige varer. Det etiske målet i fylkeskommunens innkjøpsstrategi skal være et tydelig signal mot barnearbeid, sosial dumping og rasering av faglige rettigheter.

På forsiden nå