Kurderangrep ikke rasistisk motivert

Politiet på Ørland mener det voldelige angrepet på en kurdisk restaurant er motivert i vold, ikke rasisme.

Saken oppdateres.

Tre personer ble i går kveld pågrepet mistenkt for å stå bak angrepet. Etter avhør ble disse tre sluppet fri, opplyser Ørland lensmannskontor til adressa.no.

Flere saker

Fra politiets side er det klart at handlingene ikke var motivert i rasisme, men i vold. Dette til tross for at en av de pågrepne er tilknyttet den høyreekstreme organisasjonen Vigrid.

Ifølge politiet dreier dette seg om en gjeng som er involvert i flere saker. Flere restauranter, både norsk- og kurdiskdrevne, skal ha opplevd lignende episoder.

Filmet angrepet

Etter angrepet på ansatte i den kurdisk drevne restauranten 3. desember, mottok politiet en anmeldelse i saken. De tre pågrepne ble da hentet inn til avhør. Politiet hadde da få konkrete holdepunkter i saken. Men etter at NRK og politiet fikk tilgang til en film av angrepet, står politiet sterkere.

Gjengen som angrep filmet selv angrepet med mobiltelefon. Opptaket viser tre unge menn som slår ansatte ved restauranten. Ifølge politiet skal det ikke ha blitt brukt våpen i angrepet.

- Vi skal ikke ha sånne tilstander her. Jeg skjønner godt at de ansatte på restauranten ble skremt, sa lensmann Herold Andersen til NRK etter å ha sett videoen.

«Happy slapping»

I Storbritannia har fenomenet «happy slapping», der man filmer voldshandlinger med mobiltelefon, blitt utbredt. Ofrene er tilfeldige og filmene fungerer som underholdende trofeer for overgrep. Det er vanlig å legge ut slike filmer på nettet.

Onsdag ble fire ungdommer dømt for drap. 37 år gamle David Morley ble angrepet helt umotivert. Ungdommene slo og sparket Morley til han døde og filmet det hele med mobiltelefon. Ifølge Dagbladet er dette det første tilfellet av «happy slapping» i Storbritannia som ender med drap.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå