Vil julefengsle verstingene

Politiet i Ørland ønsker å fengsle voldsgjengangerne i julen etter nok en episode med uprovosert vold. Flere tiltak er allerede satt i verk for å få Ørland vekk fra voldstoppen.

Saken oppdateres.

I går fikk lensmannen i Ørland/Bjugn, Harold Andersen, se videobilder av vold mot et utested på Brekstad, som voldsutøverne selv hadde filmet.

Tre personer er siktet fra et miljø som allerede er svært belastet, og de er nå avhørt og satt fri. Politiet har ikke grunnlag for å holde dem innelåst, men lensmann Andersen sier de gjerne skulle ha fengslet de verste. De tre mennene i 20-årene er også under etterforskning for andre tilfeller av vold.

På voldstoppen

- Det dreier seg om rundt ti personer som stadig sørger for bråk og vold. Vi hadde håpet å få satt de verste inn i julen, men mangler tilstrekkelig grunnlag. Det skal likevel ikke mange sprellene til før vi vil be om fengsling.

Ørland ligger på voldstoppen i Sør-Trøndelag i forhold til innbyggertallet. Politiet mener det er flere årsaker til dette. Andersen nevner spesielt at de fleste voldstilfellene skjer i forbindelse med rus og skjenking.

Derfor har politiet gjennomført en rekke tiltak som skal redusere bråket og volden på Brekstad, spesielt i helgene.

- Vi samarbeider med kommunen, utelivsbransjen, skolene, foreldrene og andre frivillige for å forebygge volden og være til stede etter at festene er over. Jeg regner med at vi vil se resultatet av dette arbeidet i løpet av neste år, sier politibetjent Roy Hoøen.

Samtidig sliter politiet i Ørland og Bjugn med for lav bemanning. Ved Ørland lensmannskontor er arbeidskapasiteten redusert med 20 prosent, mens antall saker har økt dramatisk det siste året.

- Ikke rasisme

Ørland har også vært plaget med et høyreekstremt miljø, som også har begått vold. Det var derfor nærliggende å tro at volden mot kurderrestauranten Libra Pizza i begynnelsen av desember, hadde rasistiske undertoner. Dette aviser imidlertid politiet.

- Jeg forstår mistanken, men vi har etter avhørene ikke grunn for å tro at det ligger rasistiske motiver bak. Dette er bråkmakere som tar for seg der det passer seg. Alene er de feige og stakkarslige, men i flokk opptrer de som ulver, sier lensmannen.

Heller ikke juristene ved Sør-Trøndelag politikammer tror det er grunnlag for å sikte de tre for den langt mer alvorlige paragrafen om rasistisk vold.

Riktignok var en av de tre tilknyttet Vigrid-miljøet på Ørland, men volden har så langt slått vilkårlig. Dette er imidlertid ikke ofrene ved Libra Pizza enig i.

- Jeg var ikke tilstede ved den siste episoden, og de som jobbet der forsto ikke hva som ble sagt, sier eier Yusif Guven. Men han legger til at restauranten mange ganger tidligere har fått besøk av de samme ungdommene.

- Vi har truet med å tilkalle politiet, og ungdommen har svart at politiet bare blir glad for å bli kvitt noen negere. Dette oppfatter jeg som rasisme. Den siste gangen angrep de betjeningen og gjorde skade på innredningen. Vi føler oss truet og synes ikke politiet gjør nok for å hindre bråkmakerne, sier Guven.

Det går mot høytid for skjenking og seine kvelder på Brekstad og lensmann Herold Andersen frykter mer vold og bråk. Derfor er det satt inn flere tiltak mot festkulturen, og nå ønsker lensmannen også å stenge gjengangerne inne i julen. 
        
            (Foto: DAN ÅGREN)

Det går mot høytid for skjenking og seine kvelder på Brekstad og lensmann Herold Andersen frykter mer vold og bråk. Derfor er det satt inn flere tiltak mot festkulturen, og nå ønsker lensmannen også å stenge gjengangerne inne i julen.  Foto: DAN ÅGREN

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå