Israel-boikotten er ulovlig

Sør-Trøndelag fylkeskommunes boikott av Israel er i strid med folkeretten. Derfor vedtok fylkesutvalget i dag å utsette iverksettingen av boikottvedtaket.

Saken oppdateres.

Sør-Trøndelag fylkeskommune brøt internasjonale handelsforpliktelsen da de vedtok å boikotte Israel. Det fastlår Utenriksdepartementet i et brev til Sør-Trøndelag fylkeskommune.

RV kom med boikottforslag

Fylkestinget i Sør-Trøndelag vedtok i desember som en av de første offentlige institusjonene i Europa å slutte seg til en internasjonal boikott-aksjon mot Israel. Med RV i spissen, vedtok flertallet en uttalelse hvor Israel ble sammenlignet med aphartheidstyret i Sør-Afrika, samtidig som fylket ikke lenger skulle kjøpe varer fra Israel. Også innbyggerne i Sør-Trøndelag ble oppfordret til å gjøre det samme. Vedtaket vakte betydelige reaksjoner internasjonalt og førte til at UD måtte berolige myndighetene i Israel, USA og Canada om at dette ikke var offisiell norsk politikk.

Og nå har internasjonalt avtaleverk tvunget fylkespolitikerne til å snu. Fylkesutvalget vedtok i et møte i dag å utsette iverksettingen av fylkets boikott av Israel. UD fastslår at vedtaket er et brudd på både folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen.

I strid med folkeretten

-Når Norge bryter WTO-avtalen eller en tosidig handelsavtale, er det direkte i strid med lov om offentlige anskaffelser fra 1999, sier Helle Klem, underdirektør i UD til adressa.no.

Klem har skrevet svaret til Sør-Trøndelag fylkeskommune som fastlår at boikottvedtaket er ulovlig. Sør-Trøndelag fylkeskommune ba i et brev rett over nyttår UD om å vurdere de folkerettslige sidene av vedtaket.

Adresseavisen skrev i romjulen at mennekerettighetsorganisasjonen Simon Wisental-sentret hadde klaget vedtaket inn for WTO. I tillegg uttalte en av Norges fremste eksperter på offentlige anskaffelser, advokat Arnhild Gjønnes, at boikottvedtaket trolig var ulovlig.

Legger boikott på is

Nå slår UD fast det samme: "En boikott av israelske leverandører i forbindelse med offentlige anskaffelser i den aktuelle sammenheng (...) anses å være i strid med norske folkerettslige forpliktelser ", skriver UD i notatet som ble lagt fram for fylkesutvalget i Sør-Trøndelag i dag.

Dagens vedtak betyr at fylkesrådmannen ikke gjør noe for å sette boikottvedtaket ut i live, inntil fylkestinget behandler saken 7. mars. Fylkestinget er fylkets øverste organ, og er de eneste som kan annulere boikottvedtaket. Og i mars kan ikke fylkestinget gjøre et ulvolig vedtak, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Oppfordrers til å følge fylkespartiet

-Fylkestinget må forholde seg til norsk lov på møtet i mars. Jeg vil oppfordre Arbeiderpartiets representanter til å stemme som styret i Sør-Trøndelag Ap har vedtatt, sier Sandvik.

Styret vedtok nylig at fylkespartiets linje ikke lenger er å støtte en boikott mot Israel.

-Fylkestinget har ikke mandat fra folket i Sør-Trøndelag til å drive utenrikspolitikk. Dette vedtaket bare understreker at fylkespolitikerne må overlate til UD å drive utenrikspolitikk, sier Sandvik.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå