Adressa-journalister hedret for arbeid med dopingsak

Mens populær dialektserie fikk hederlig omtale.

Journalistene Jonas Alsaker Vikan (til venstre) og Pål Solberg har jobbet med å dekke politiets dopingetterforskning Operasjon Gilde i om lag to år. Lørdag ble de tildelt Den trønderske journalistprisen. 

Saken oppdateres.

Adresseavisens journalister Jonas Alsaker Vikan og Pål Solberg ble lørdag kveld tildelt Den trønderske journalistprisen på Hellkonferansen. Vikan og Solberg ble hedret for sitt arbeid med dekningen av dopingsaken Operasjon Gilde, og vant også i klassen nyhetsjournalistikk.
 

- Jeg kan ikke huske sist en krimsak vant noe på Hellkonferansen, så dette var artig. Det har vært en slitsom, arbeidskrevende, men artig sak å jobbe med, sier Solberg.

Operasjon Gilde er trondheimspolitiets opprulling av flere norske dopingnettverk. Saken fikk nasjonal oppmerksomhet i februar i fjor, etter at 100 politimenn gikk til aksjon mot flere adresser i Trondheim. Til nå er 14 politidistrikt involvert i saken.

Nyskapende arbeidsmetoder
 

Juryen la blant annet vekt på at journalistene har brukt nyskapende og krevende arbeidsmetoder for å avdekke «et kriminelt sakskompleks i et omfang selv ikke politiet kjente til, til tross for langvarig etterforskning».

- Dagens Næringsliv avslørte nettverket, og vi må gi heder til dem for deres fokus på dopingproblematikk. Vi skjønte at vi kunne enten legge oss ned og grine, eller prøve å komme oss inn i saken, sier Alsaker Vikan.
Søk i gamle saker ga journalistene indikasjoner på at flere av dem kunne ha relevans for Operasjon Gilde.

- Noe av det vi fant som var tilgjengelig, hadde ikke politietterforskningen fremskaffet. Det ble kjernen i vår sak om dopingnettverket, sier Vikan og Solberg.

98 personer er så langt siktet i Operasjon Gilde, derav 21 for organisert kriminalitet.

Populær dialektserie

Prisen for beste featurejournalistikk gikk til NRK Trøndelag for «Åtte årstider», som har fokus på det sørsamiske miljøet. Avisa Sør-Trøndelag vant prisen for beste lokaljournalistikk. Over tid har journalist Catharina Morken skrevet en rekke artikler om barnevernet i Orkdal. Beste fotojournalistikk gikk til foto- og videojournalist Tor Aage Hansen.

«Trønder læll, sjø», serien der Adresseavisen har satt fokus på trønderske dialekter, fikk hederlig omtale i kategorien for featurejournalistikk. Journalistene Sophie Bergersen Moen og Kristoffer Furberg fikk skryt av juryen for engasjementet serien har skapt hos leserne og redaksjonen.

«- Jeg hadde null kontroll», saken der Adresseavisens journalist Frank Lervik filmet kaoset etter at flere biler kolliderte i Steinberget, fikk hederlig omtale i kategorien hendelsesjournalistikk. Det samme gjorde NRK Trøndelag for sin dekning av raset på Byneset. Trønder-Avisa fikk hederlig omtale for sin serie med bilder av livet med ALS.

På forsiden nå