Foto: Grafikk Marit Bardal

Fem fra Arbeiderpartiet, tre fra Høyre og en fra Frp. Slik ville stortingsbenken fra Sør-Trøndelag sett ut dersom det hadde vært valg i dag.

Meningsmålingen Respons Analyse har utført for Adresseavisen viser at de tre store partiene tar alle distriktsmandatene fra Sør-Trøndelag, mens småpartiene SV, Sp, Venstre og KrF ligger an til å kjempe om utjevningsmandatet.

KOMMENTAR: Hugger løs på Ap-grunnfjellet

Hvem som får utjevningsmandatene avgjøres av de nasjonale valgresultatene, og det er derfor umulig å beregne en slik fordeling ut fra en fylkesvis måling som denne. Mandatfordelingen i denne målingen omfatter derfor bare distriktsmandatene fra Nord- og Sør-Trøndelag.

Best siden 1977

Aps Trond Giske er veldig tilfreds med tallene. Ikke siden stortingsvalget i 1977 har Ap vært inne med fem representanter fra Sør-Trøndelag.

– Mandatfordelingen på slike målinger er litt usikker, men oppslutningen viser at vi holder stand i Sør-Trøndelag. Vi ligger ikke så langt unna valgresultatet fra 2009. Velgerne i Sør-Trøndelag slutter opp om våre saker, og er enige med oss i at vi trenger en satsing på eldreomsorgen og skolene fremfor skattelettelser, sier Giske.

SVs Snorre Valen er en av de som skal kjempe om smulene etter at de store partiene har feid bordet. Valen tror SV vil oppnå mer enn 4,8 prosent når stemmene for Sør-Trøndelag telles opp valgnatta.

– Sv går frem på en rekke målinger nå. Dette valget handler om et veivalg for landet – rødt eller blått. Jeg tror mange er enige med SV i våre saker, det gjelder bare å få dem til å stemme på oss, sier Valen som slett ikke har gitt opp håpet om fire nye år på Stortinget.

Ap sliter i nord

I Nord-Trøndelag er tendensen den samme. Småpartiene sliter med å kapre noen av de fire distriktsmandatene her.

Ap opplever imidlertid en kraftig tilbakegang i Nord-Trøndelag og får på denne målingen bare to representanter på Stortinget mot dagens tre.

– For oss er jo dette elendige tall. Det er vanskelig peker på årsaker, men Rock City har vært en massiv sak og veldig negativ for oss, sier fylkesrådsleder Ingvild Kjerkol som topper listen for Ap i Nord-Trøndelag.

I 2009 fikk Ap skyhøye 43,5 prosents oppslutning, mens man i dag ligger nede på 33,7. Det er et kraftig fall. Ap-bastionen i nord slår sprekker og Høyre spiser seg innpå. Partiets nye listetopp, Elin Agdestein, ligger an til sikker plass og et brakvalg. En oppslutning på 21,3 prosent for Høyre i Nord-Trøndelag er historisk høyt.

Senterpartibastionen i Nord-Trøndelag sikrer Marit Arnstad stortingsplass fra Nord-Trøndelag, mens partiet sliter i Sør-Trøndelag. Ola Borten Moes erstatter på listetoppen, Heidi Greni, skal jobbe hardt for å være med i kampen om en plass på Stortinget etter valget.

Også Frp sliter i Trøndelag. I dag har partiet to stortingsrepresentanter fra Sør-Trøndelag, men i denne målingen ligger de inne med bare listetopp Per Sandberg. I Nord-Trøndelag spøker det for Robert Erikssons plass på Stortinget som distriktsmandat. Frp er ute på denne målingen, og ligger langt bak valget i 2009 i begge trøndelagsfylkene.