22 dekk ble punktert

Samtlige dekk på bilene til Statens naturoppsyn ble punktert i helgen.

Flate dekk var resultatet for bilene.  Foto: Statens naturoppsyn

Saken oppdateres.

Statens naturoppsyn gjennomførte lørdag og søndag en kontroll av motorisert ferdsel i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Da de kom tilbake til parkeringsplassen i Selbu ved 15-tiden søndag, var det boret hull i dekkene på fire biler og tre tilhengere - i alt 22 dekk.

I tillegg var det boret hull i tre lykteglass på en bil. Tre av bilene var uniformerte med SNOs logo, mens den fjerde bilen var en ordinær personbil som tilhører en representant fra det lokale fjellstyret i Selbu.

Protest

– Bilene stod parkert på ulike steder på en stor parkeringsplass. Jeg er ikke i tvil om at dette var en bevisst handling rettet mot tilsynet.  Hvis dette er en protest mot regelverket eller vårt tilsyn, så bommer de veldig, sier Erik Ydse i Statens naturoppsyn (SNO).

Politiførstebetjent Morten Hammerhaug ved Stjørdal lensmannskontor tror også dette var skadeverk rettet mot Statens naturoppsyn.

– Det kan se ut som at det er noen som misliker at det er oppsyn i området. I og med at det også ble gjort hærverk mot en nøytral bil tilhørende det lokale oppsynet, er det sannsynlig at det er noen som kjenner denne bilen, sier han.

Tatt for ulovlig kjøring

Det var lørdag SNO dro til Selbu for å gjennomføre en kontroll av motorisert ferdsel i nasjonalparken. Med på kontrollen var også representanter fra Direktoratet for naturforvaltning og det lokale fjellstyret i Selbu. De kjørte i fire biler, og hadde med seg tre tilhengere til å frakte snøskuterne. Alle parkerte på Synnåsen parkeringsplass som ligger tre-fire kilometer fra riksvei 705. Parkeringsplassen er et utgangspunkt for å gå inn til Schultzhytta.

– Selbu er sammen med Midtre Gauldal de to kommunene som gir flest dispensasjoner for motorisert ferdsel, derfor har vi fokus på disse kommunene. Det er tredje året vi gjennomfører en slik kontroll i Selbu, sier Ydse.

I Skarvan og Roltdalen nasjonalpark er det kun de som har dispensasjon fra kommunen og fylkesmannen som kan drive motorisert ferdsel. Ydse sier de ikke har kommet over mye ulovlig kjøring på sine kontroller, men lørdag ble en snøskuterfører stoppet uten de nødvendige papirene.

– Han kom kjørende i nasjonalparken og hadde verken dispensasjon fra kommunen eller fylkesmannen for kjøring i verneområdet, sier Ydse.

Mannen blir nå anmeldt til politiet, og Ydse sier at det normalt vil bli gitt en bot på 10 000-15 000 kroner i slike tilfeller.

Ønsker tips

Mannen ble stoppet ved 13-14-tida lørdag. Ydse ser ikke bort fra at det kan være samme person som har gått løs med et bor på dekkene, som en hevnaksjon.

– Det kan også være andre som misliker at vi gjennomfører en kontroll her. Uansett er det sannsynligvis en protest mot vårt virke og mot gjeldende regelverk. Den typen aksjoner er definitivt ikke noe positivt bidrag i debatten, sier Ydse.

Politiførstebetjent Hammerhaug sier det nå blir lensmannen i Selbu og Tydal som skal etterforske saken. Han vil ikke spekulere i mulige gjerningspersoner, men sier at personen som ble stoppet, er en av dem politiet vil snakke med.

– I tillegg er selvsagt lensmannen i Selbu svært interessert i tips fra dem som kan ha sett noe, sier Hammerhaug.

Også tilhengerne fikk gjennomgå. 

Også tilhengerne fikk gjennomgå. 

På forsiden nå