Henter avdød bror hjem

I formiddag kommer Longinus Obiora til Trondheim for å hente med seg sin avdøde storebror hjem til Nigeria.

Saken oppdateres.

Noe gikk fryktelig galt da politiet ble bedt om å rykke ut til Østbyen offentlige servicekontor 7.september. I går kom Longinus Obiora (32) den lange veien fra Nigeria til Norge for å hente sin avdøde storebror Eugene Eijke Obiora.

– Jeg er kommet for å hente min avdøde bror med hjem til Nigeria. Men jeg er også sendt hit av familien for å finne rettferdighet, sier Longinus Obiora til Adresseavisen.

Den tunge reisen

Han kommer til Trondheim for å møte storebrorens nærmeste i byen, for å se åstedet for pågripelsen og slagsmålet med politiet – og for å overta og følge kisten med sin døde bror hjem til foreldrene og familien i landsbyen Amudara Abajah, øst i Nigeria.

Han er også kommet for å få svar.

– Det er en tung reise. Det tyngste har vi likevel utsatt. Vi er usikre på om vi tør fortelle våre gamle foreldre hva som er skjedd. Det er deres førstefødte og øyesten som er borte. Vi vet ikke om de klarer å forholde seg til at han ikke lever lenger, sier Longinus.

Eugene har bodd i Norge i over 20 år, men hadde en helt spesiell posisjon i familien Obiora. Selv om han hadde funnet et nytt hjemland tusenvis av mil unna Nigeria, hadde han som førstefødt ansvaret i søskenflokken på ti og for deres familier.

Nå er det Longinus som har fått dette ansvaret.

Han er i villrede, spørsmålene er mange og hjemme i landsbyen venter en familieklan på nærmere 5000 personer i landsbyen på nytt fra Norge. Det er distriktsadministrasjonen som har betalt reisen og sendt Longinus til Norge.

Sorg ble til vantro

Dødsfallet har vakt betydelig oppsikt i regionen. Budskapet ble først tatt imot med sorg. Men da omstendighetene til slutt kom på bordet, ble sorg snudd til sjokk og vantro i landsbyen.

– Min bror trodde veldig på Norge. Han snakket alltid varmt om landet og menneskene i sitt nye land. For oss var det helt uvirkelig da vi fikk høre om hva som kan ha skjedd, sier Longinus.

Mistenksom

Familien Obiora fikk beskjed gjennom Interpol om sønnens dødsfall.

– Men vi ble forklart at han døde en naturlig død på sykehuset. Først etter en uke fikk vi gjennom private omveier høre at politiet var involvert. Dette gjør oss mistenksomme. Selv om vi har fått beskjed om at politiet nå blir etterforsket av et spesielt panel, er det vanskelig å vite hvem og hva vi skal stole på, sier Longinus.

I går svarte familiens bistandsadvokat Abid Q. Raja så godt han kunne på de mange spørsmålene Loginus har med seg fra Nigeria.

– Uforståelig

I kontrast til en del av vitneforklaringene som er gitt om selve situasjonen ved Østbyen servicekontor den 7. september, beskriver Longinus sin bror som et stille menneske, «easy going» og veldig langt unna å være en som kunne havne i trøbbel.

– Han var alt annet enn aggressiv. Det er helt uforståelig at dette kunne skje, sier Longinus om sin storebror.

De to hadde jevnlig kontakt, senest uken før den fatale turen til Østbyen sendte de to brødrene tekstmeldinger til hverandre.

På vegne av familien krever Longinus nå å få sannheten på bordet, at myndighetene ikke «skjuler og dekker til».

– Vi vil gjerne tro på Norge vi også, slik Eugene gjorde. Men det er ikke lett, medgir Longinus.

 
 
 
    
      (Foto: håvard bjelland)

  Foto: håvard bjelland

 
    
      (Foto: HÅVARD BJELLAND)

  Foto: HÅVARD BJELLAND

 
    
      (Foto: håvard bjelland)

  Foto: håvard bjelland

På forsiden nå