«Tankeløse idioter»

Videoen som viser en forbikjøring av en gruppe syklister ved Berkåk skaper debatt på adressa.no.

Saken oppdateres.

Som alltid når det er snakk om situasjoner mellom syklister og bilister på trønderske veier blir folk veldig engasjerte. Flere hundre har deltatt i debatten som har rast på adressa.no etter at videoen som viser en forbikjøring av syklister ved Berkåk ble gjort kjent i helga.

Syklistene fra Oppdal sykkelklubb, CK Victoria og Trollheimen sykkelklubb opplevde at en bilist plutselig bestemte seg for å kjøre forbi en traktor i sin kjøreretning mens syklistene kom i motsatt kjørefelt på E6 ved Berkåk.

Bilen kom så langt inn i syklistenes kjørefelt at den traff den ene syklisten med speilet.

- Det skjedde så fort, ingen rakk å reagere. Jeg så ikke hva som skjedde før syklisten som lå lengst ut mot midten gjorde en brå bevegelse. Da hadde speilet på bilen akkurat kommet borti albuen hans. Han ble ikke skadd eller ustødig på sykkelen, men det var akkurat slik at han kjente en liten bevegelse, sier Andreas Welander, som er kaptein på Oppdal sykkelklubbs lag til Den store styrkeprøven.

I debatten på adressa.nos nettside dreier de fleste av de 112 innleggene seg om hvor mange syklister det kan være i bredden. Det er mulig å stemme frem det debattinnlegget man liker mest. Her er innlegget som har fått flest stemmer (316) :

«Jeg skulle ønske en syklist hadde sittet på et vogntog når det kommer til slike situasjoner som dette. Når jeg kommer med 50 tonn og ser en skokk med syklister som ligger i en klynge over en strekning på 50-100 meter på smale veier. Ja, til og med på E6 så kan det gå lang tid før man kommer forbi. Det er ikke bare å 
dra 50 tonn forbi noe slikt, her må man være sikker på at det ikke kommer biler i mot, at jeg kommer meg forbi uten at noen kommer i dragsuget mellom bil og henger. Jeg har store blindsoner på bilen, så da må jeg legge meg godt ut for å få med meg så mye som mulig. Det har skjedd at syklister har gjort en sving ut bare for å hindre en forbikjøring.

Jeg gjør mitt ytterste hver gang, selvsagt, for ikke å skade andre bilister eller syklister på veien. Jeg har et yrke jeg er glad i, jeg har en hobby hvor jeg kjører mye.
Men mange ganger når jeg treffer på middelaldrende i kondomdress på 2 hjul så får det meg til å lure på hva slags mennesker som sitter der. For storbillappen har de neppe, da har de neppe opptrådt som de gjør. Vet dere som sykler langs veien hvor mye som skal til for å komme forbi, for å få hastighet i vognsettet ?

Tankeløse egoister som ikke evner å se konsekvensene av det å ligge på den måten. Det er ikke på grunn av flaks at dere fortsatt sitter på setene deres og trør.
At det finnes idioter der ute som kjører er det ingen tvil om. Men det finnes utrolig mange der ute som har levebrødet på veien. Og når man treffer på kondomdressene er det stort sett et helvete hver gang man treffer på dem.»

Innlegget fra en leser som har fått flest «likes» (27) på Facebook er dette:

«Ellevill forbikjøring ja, men trenger syklisten å sykle side m en annen ? NEI. Syklisten får som fortjent!»

Følg adressa.no på Facebook her

Ellers argumenteres det både for og mot at syklister ferdes på E6:

«Syklistene har like stor rett til å bruke veien som bilene. Ja, ble nesten dyttet av veien av en varebil en gang. Han gjorde det antakelig med vilje, for det var ingen annen fornuftig forklaring. Jeg måtte slå i siden på bilen. Rent instinktivt.»

«To i bredden på E6 med interne forbikjøringer i kjørfeltet, de ligger i snitt kanskje i 30-40 Kmt i 80 sone, det med forbikjøringen av traktorene er ingenting mot de problemene syklistene skaper, det skulle vært forbudt.»

«Skal ikke forsvare forbikjøringen, men sykkeltrening på E6 i andre land, da hadde vel syklistene blitt arrestert!!»

«Det er faktisk ikke lov å sykle flere i bredden. Er det så jæv.. vanskelig å trene andre steder? Det kommer til å gå liv.. Og for hva? Mosjon? Panikkalderen?? Når syklister opptar en så stor bit av veien er de, som alle andre forpliktet til å innhente tillatelse hos politiet. Med følgebiler, varsellys og full pakke.»

«Synes disse syklistene har temmelig høy "sigarføring". De ser på seg selv som "king of the road", og mener de kan tillate seg hva som helst.»

«Hvorfor skal det gå liv? Er bare å kjøre hensynsfullt så er det null stress. Når syklister opptar en så stor bit av veien? Dummeste jeg har hørt, Tar ikke opp mer av veibanen enn det ene kjørefeltet som du og bruker. Syklister skal vise hensyn i trafikken, men skal også kunne ligge to i bredden i større grupper. Hvis da også bilister "chiller" litt og heller tåler å komme et par minutter senere fra/til der de skal, så går alt så bra skal du se.»

«Som syklist er jeg glad for mine 15 års erfaring som bilfører! Bumpet inn i en bil som rygget over en sykkelbane, men skjønte at bilfører ikke så meg så bremset opp den verste farten! Man skal være hensynsfull og vise aktsomhet, både som bilfører, syklist, og fotgjenger!»

«Det er faktisk BEDRE at syklistene ligger side om side enn at de sykler på ei laaaaang rekke der bilføreren må ligge i "galt" kjørefelt lengre enn nødvendig spør du meg!! Her er det så absolutt IDIOTkjøring fra bilisten!! Godt at det gikk så bra som det gjorde!»

«Det er fascinerende hva folk kan få seg til å skrive og mene. Stress ned folkens, og la oss håpe at færrest mulig blir skadet eller drept i trafikken når fellesferien starter.»

Hvem irriterer deg mest når du ferdes på trønderske veier?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå