– Vi håper vi skal runde 6000 overnattingsgjester i år, sier Kjell Hjellødegård. Sammen med kona Marit er han vertskap ved den populære turisthytta på Dovrefjell som gjenåpnet for snart ett år siden.

Sist helg åpnet både Snøheim og turistforeningens andre hytter for sesongen, og allerede fredag strømmet det på med gjester.

– Vi har hatt en veldig god start på sesongen. Det er veldig fint i fjellet i år, det er lite snø og lite vann i bekkene. Vi har hatt flere på Snøhetta hver dag, og de melder om at det er fint å gå, sier Hjellødegård.

Monsen-topp

Turen fra Snøheim til Snøhetta er på 6 kilometer, med kraftig stigning opp til toppen på 2286 moh.

– Det er høydemeterne som drar i vei med kreftene, sier Hjellødegård.

Men etter at Lars Monsen tok med sitt reisefølge i programmet «Ingen grenser» til Snøhetta, har dette blitt en topp mange ønsker å bestige. Med skyttelbuss fra Hjerkinn og inn til Snøheim, er den også blitt langt mer tilgjengelig. I fjor ble tusenvis av turister fraktet inn på den 14 kilometer lange fjellveien, og i år er kapasiteten økt til fem daglige bussavganger.

– Vi ble tatt litt på senga av antallet dagsturister i fjor, og det ble litt mye av og til. I år er vi bedre forberedt, lover Hjellødegård.

3000 bestillinger

Han har også madrassene klare hvis det blir trangt om plassen i de 80 sengene i hytta. Allerede nå er det 3000 bestillinger inne, og mange sommerhelger er i ferd med å fylles opp.

– På en turistforeningshytte vil ingen bli avvist, men det kan være lurt å sjekke litt på forhånd, sier Hjellødegård. I fjor nådde de en historisk beleggsprosent blant turistforeningshyttene: 87 prosent av sengekapasiteten var belagt gjennom sesongen.

– Vi hadde 186 overnattingsgjester en natt, da lå 106 på madrass, smiler Hjellødegård.

Kjappe fjellbesøk

Dette er hans forklaring på hvorfor Snøheim og Dovrefjell er så populær:

– Folk har litt mindre tid til rådighet, og de setter av mindre tid til å gå i fjellet. Da passer det godt at de blir loset inn i fjellet. De kommer kjapt inn, så tar de en dagstur eller to, og så drar de igjen. Folk skal rekke over så mye mer enn før, og med god økonomi kan de også forflytte seg mer. I dag hadde vi gjester som etter to netter her, dro videre til Sylane, sier han.

Randi Horghagen, vertinne på Gjevilvasshytta i Trollheimen, hadde også godt besøk i åpningshelgen, og flere ga seg i kast med den populære trekanten.

Nå gleder hun seg til helgas tradisjonelle fjellfest, som Den norske turistforeningen arrangerer på turistforeningshyttene.

– Da blir det guidet tur til Blåhø, fiskekonkurranse, natursti og dans, sier Horghagen.

Ved Storerikvollen i Sylan har det vært en forsiktig start på sesongen, men til helga blir det fullt hus med fjellfest.

– Det er veldig grønt og fint i fjellet, det er fin temperatur, og det eneste vi mangler er litt sol, sier hun.

– Og myggen er på plass?

– Jo da, den er her. Det kan være greit å ta med myggmiddel, smiler Anett Berglund, vertinne på Storerikvollen.

Skyttelbuss. Veien til Snøheim er stengt for privatbiler. Men hver dag går det skyttelbusser inn til turisthytta. I år er kapasiteten økt til fem daglige avganger fra Hjerkinn. Foto: OLE MARTIN WOLD, Adresseavisen