Hørte flaggermusskrik fra loftet i Klæbu

Frilansbiolog oppfordrer folk til å la dem henge eller bygge en flaggermuskasse i hagen.

Denne lille krabaten ble funnet på loftet i huset i Klæbu. Den var ikke større enn at den fikk plass i hånda til Monika-Helen Gjertsen. 

Saken oppdateres.

En liten flaggermus hadde forvillet seg inn i en plastikkpose i huset der Monika-Helen Gjertsen og familien bor i Klæbu.

- Huseierne hørte underlige pipelyder og gikk opp på loftet og fant flaggermusa som prøvde å komme seg ut av posen. Den var veldig liten og veldig søt. Ungene syntes det var stas å se flaggermus og var opptatt av hva den spiste, sier Gjertsen.

Kviknet til

De tok med seg flaggermusa og la den ute i hagen, men der ble den liggende urørlig. Da den ble flyttet i skyggen begynte den imidlertid å kvikne litt til.

Mandag kveld lå det lille dyret fortsatt utenfor huset, og veterinær ble kontaktet.

Frilansbiolog Eva Tilseth mener det er viktig å si ifra til miljøenheten i kommunen om man finner flaggermus i huset. Og til veterinæren om det ser ut som om dyret kan være skadd.

- Det at flaggermusa i Klæbu ble liggende urørlig tyder på at det var noe galt med den, sier Tilseth.

Om den er skadd kan den bli et lett bytte for katter eller rev som er ute etter en matbit i området.

Følg adressa.no på Facebook her

Yngler på loft

Det er ikke uvanlig at flaggermus søker tilhold på loft og tak på denne tiden av året. Det er nå de danner kolonier og føder små flaggermusunger. Hva man skal gjøre når man får flaggermus på loftet er avhengig av om de er ønsket eller ei. Ifølge Tilseth er de iallfall ikke farlige å ha i hus.

- De gjør ikke skade og lukter ingenting, men det kan bli noe avføring på gulvet etter dem. Avføringen er imidlertid enkelt å koste bort.

- Er flaggermusene først i hus bør man la de være der til de forlater huset. Det vil skje kort tid etter at ungene er født. De overvintrer ikke, men yngler på slike steder. Sjansen for at de kommer tilbake er tilstede, men da kan huseierne sette ut en flaggermuskasse til dem utenfor huset.

Flaggermus er fredet

Tilseth understreker at det er viktig å si ifra til kommunen når de oppdager flaggermusene. Dyrene er fredet og det jobbes med å kartlegge bestanden.

- Om man synes det er fint å ha flaggermus på loftet kan det være greit å få informasjon om arten. Det kan kommunen eller en veterinær være behjelpelig med, sier frilansbiologen.

- Kan man ha de som kjæledyr?

- Det er vel å gå litt for langt. Det nærmeste er vel å ha de på loftet. De er ikke tamme og kan bite.

På forsiden nå