Støre med gladmelding til Hysnes helsefort

Helsedepartementet har bevilget 37,5 millioner kroner til Hysnes helsefort i Hasselvika.

Hysnes helsefort har siden åpningen i 2010 arbeidet med å få sykmeldte tilbake i arbeid gjennom såkalt arbeidsrettet rehabilitering. 

Saken oppdateres.

- Helsefortet hadde i utgangspunktet midler til videre drift ut 2014. Da skal tilbudet evalueres. Med denne bevilgningen vil driften bli videreført ut 2015. Det betyr at helsefortet vil være i drift når evalueringen er ferdig. Da kan det positive resultatet gi god argumentasjon for videre og permanent drift, mener tidligere ordfører og kommunestyrerepresentant i Rissa, Per Kristian Skjærvik (Ap).

- Dårlig tid

Hysnes helsefort har siden åpningen i 2010 arbeidet med å få sykmeldte tilbake i arbeid gjennom såkalt arbeidsrettet rehabilitering. Helsefortet har tilbud til personer, som er langtidssykmeldte på grunn av kroniske smerter, musker- og skjelettlidelser, kronisk utmattelse eller letter psykiske lidelser. Deltakerne får også forespørsel om å bli med på et forskningsprosjekt. Per januar i år hadde 86 prosent samtykket i dette. Denne løsningen gjør at forskerne kommer svært nær deltakerne de forsker på.

- Dette var svært gledelig. Både for de langtidssykemeldte, som skal tilbake til jobb, og for de som jobber på Hysnes. De entusiastiske ansatte har virkelig fortjent dette. De har arbeidet knallhard for å komme opp i elitedivisjonen og mange sykemeldte har kommet tilbake i jobb. Vi har hatt svært kort tid på et vanskelig, men et svært viktig oppdrag, sier medisinsk fagansvarlig ved Hysnes helsefort, professor Petter Borchgrevink.

LES OGSÅ: Helse Midt skeptisk til Hysnes

- Trengte ett år til

Prosjektet på Hysnes var i utgangspunktet finansiert for fem år med en kostnadsramme på 187,5 millioner kroner. Kommunestyrerepresentant Skjærvik mener Hysnes er et perfekt laboratorium til forske på hvorfor unge dropper ut av arbeidslivet.

- For øyeblikket er det jo stort fokus på at unge dropper ut fra skole og arbeidsliv, og mange ender opp som uføre, påpeker han.

Professor Borchgrevink sier det har vært utfordrende å lage rehabiliteringsprogram på så kort tid.

- Vi måtte lage et program som passet for sykemeldte med forskjellige lidelser. Dessuten skulle vi få flere forskningsprosjekter på plass. Det har gått etter all forventning, men vi trenger virkelig et år til for å bli evaluert i «superligaen», sier han.

Nå bevilger helseminister Jonas Gahr Støre mer penger til helsefortet. 

Nå bevilger helseminister Jonas Gahr Støre mer penger til helsefortet. 

På forsiden nå