Viggja-elevene ved Skaun ungdomsskole må dra mellom ti minutter og et kvarter tidligere enn de andre elevene for å rekke bussen hjem.

Slik har de hatt det siden skolestart i høst, da AtB innførte nye bussruter for skolene i Skaun

Før sommeren hadde de mellom 20 og 30 elevene en egen skolebuss som kjørte dem hjem til Viggja. Fra og med i høst har de i stedet måttet ta en rutebuss.

Mister oppimot én time

Elevene slutter klokken 13.45 noen dager, og 14.15 andre dager. Bussene går 13.48 og 14.18, ifølge AtBs ruteinformasjon. Den neste bussen går ikke før klokken 15.48.

Valget står mellom å slutte 10–15 minutter tidligere på skolen, eller å vente en halvtime på bussen. Skolen har valgt å la elevene dra tidligere, noe som gjør at elevene mister oppimot én time undervisning hver uke.

- Det blir ganske mange skoletimer i løpet av et skoleår. Om de ikke går tidligere, blir de stående ved busstoppet langs veien. Det blir helt uholdbart når vinteren kommer, sier Eva Lund, som har en gutt i niendeklasse.

Elevene blir stresset

Kontaktlærer ved tiendetrinn på skolen, Ellinor Bustad, forteller at alle elevene blir påvirket.

- Når flere elever forlater klasserommet tidligere, er undervisningen i realiteten også over for de andre. Men det verste er at noen elever blir så urolige for å rekke bussen, at de ikke klarer å konsentrere seg den siste timen, sier Bustad.

- Tilfredsstillende

Både foreldre, skolen og ordføreren i Skaun har klaget til AtB over løsningen. AtB hevder imidlertid at de har gjort tilpasninger, og mener ordningen er «tilfredsstillende» ut fra ressursene som er tilgjengelig.

- Vi er har tilpasset oss ved å justere rutetiden for 14.18-bussen med fem minutter, slik at den går fra Børsa klokken 14.23. Bussen som går 13.48 kan vi ikke endre, fordi den kan påvirke andre ruter, sier plan- og driftssjef i AtB, Harald Storrønning.

Han mener det ikke er nødvendig fra skolens side å slippe elevene tidligere.

- Hvis man slutter 13.45, har man en skolebygning tilgjengelig. Der kan man sikkert gjøre andre ting før man reiser med bussen klokken 14.23, sier Storrønning.

For lite ressurser

Skaun kommune er ikke fornøyd med svaret.

- Vi har allerede utvidet arbeidstiden til lærerne for å tilpasse oss bussrutene i Skaun. Vi skal selvsagt ivareta ungdommene, men ønsker å prioritere ressursene til undervisning, svarer Hege Røttereng, rådgiver for grunnskolene i Skaun.

- Elevene hadde en egen skolebuss fra skolen i fjor, hvorfor har ikke AtB sørget for at de har det i år?

- Vi har en ruteproduksjon som er nærskolebasert og har en målsetting om å gi skolene et godt skolebusstilbud. For Skaun kommunes del innvilget vi endringer i skolebusstilbudet som viste seg å bli for ressurskrevende når man så Melhus og Skaun under ett og valgte derfor at ungdomsskoleelevene skulle benytte rutebussen. Vi brukte også lang tid på å få i land skolerutene, og det kan hende at vi fikk en endelig løsning på plass på Melhus før man begynte på Skaun, og at det har påvirket ressurssituasjonen på materiell og sjåfører i området Melhus/Skaun, sier Storrønning.

Tror ikke på løsning i år

Det er også problemer ved Venn barneskole og Buvika barneskole, der yngre elever må vente lenge på bussen. AtB skal møte Skaun kommune for å diskutere rutene som skaper problemer i Skaun 16. oktober. Storrønning tror imidlertid ikke på noen løsning på Viggja-bussen i høst.

- Vi har store utfordringer andre steder, så det er lite sannsynlig at vi kan gjøre noe mer før de nye rutene innføres på nyåret, sier han.