Foreningen har derfor valgt å gå til rettssak for å få stengt turisthytta Snøheim inne på Hjerkinnplatået. Det skriver Nationen.

Turisthytta Snøheim ble åpnet sommeren 2012 og Bevar Dovrefjell mener Miljøverndepartementets vedtak om å tillate gjenåpning og utvidelse av hytta inne i nasjonalparken er i strid med vernevedtakets formål.

- For mange fotturister

Foreningen mener at alle fotturistene inn til DNT-hyttene Snøheim og Reinheim på Dovrefjell gjør at villreinflokkene bråstopper.

- Villreinen har dermed sluttet å bruke de historisk gode beiteområdene i Dovre og Lesja. En slik utvikling kan på sikt få alvorlige konsekvenser for stammen, sier advokat Sverre Løvaas, som også er styremedlem i foreningen Bevar Dovrefjell mellom Istidene.

Foreningen tapte i tingretten, men anket til Borgarting lagmannsrett. Selv om de ikke vant fram, slapp de å betale saksomkostninger, noe de mener er et bevis på at det var tvil i lagmannsretten.

Nå overveier foreningen om saken skal prøves for Høyesterett. Ankefristen går ut i midten av november.

- Skeptisk til åpningen

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, sier at de var svært skeptiske til åpning av Snøheim i fjor nettopp på grunn av villreinens trekkruter.

- Det må være helt klart at villreinen rundt Snøhetta skal ha forkjørsretten på Hjerkinnplatået framover. Viser det seg om noen år at åpningen av Snøheim fører til for store ulemper for villreinen i området, vil Naturvernforbundet kreve en ny vurdering av DNTs virksomhet i nasjonalparken. Da må også stenging eller flytting av DNT-hytta på Dovrefjell være alternativ som blir vurdert, sier Haltbrekken til Nationen.