Sør-Trøndedlag tingrett har tilkjent Klæbu kommune erstatning, men beløpet er langt under de 33,5 millioner som ble krevd.

Mest tilfreds

- Vi er veldig fornøyd med at retten har gitt kommunen medhold i det meste, sier Klæbu-rådmann Olaf Løberg.

- Men vi er ikke fornøyd med rettens vurdering av erstatningsbeløpet. Totalt sett er dette en dom vi kan leve med, sier Løberg. Han vil ikke vil si om det er aktuelt å anke.

Stort krav

Klæbu kommune saksøkte Adecco Helse for 33,5 millioner etter at avtalen om sykehjemsdrift ble sagt opp i mars 2011. Begrunnelsen var at kommunen har tapt 33,5 millioner på at Adecco ikke fullførte avtalen om sykehjemsdrift frem til 2015.

Oppsigelsen av kontrakten mellom Klæbu og Adecco kom fordi kommunen var misfornøyd med driften av sykehjemmet. Etter to kritiske tilsynsrapporter fra Helsetilsynet og Arbeidstilsynet, avsluttet kommunen avtalen. Kommunen mente da, og har i retten stått fast på, at Adecco hadde gjort seg skyldig i grovt mislighold av kontrakten. Grovt mislighold anses som brudd på kontrakten.

Ikke grovt

I retten har Adecco innrømmet at det var problematiske forhold rundt sykehjemsdriften i Klæbu, men har hevdet at det ikke forelå grovt mislighold. Dermed var det ikke grunnlag for å avslutte kontrakten, mener selskapet.

«Adecco-skandalen» som eksploderte i mediene i 2011, dreide seg om forholdene ved sykehjem i Oslo og Oppegård som Adecco drev. Den private driften ble stanset, og Adecco betalte de to kommunene et beløp i erstatning.

I etterkant av disse sakene kom oppsigelsen fra Klæbu kommune. I retten er det sterkt antydet at oppsigelsen var påvirket av medieoppstyret rundt sykehjemmene på Østlandet. Adecco mener uregelmessighetene ved disse sykehjemmene var langt alvorligere enn det som var tilfelle ved sykehjemmet i Klæbu.