Afghanere marsjerer Trondheim-Oslo:

- Vi vil vise oss fram

Asylsøkere fra Afghanistan startet i ettermiddag den 65 mil lange pilgrimsveien fra Trondheim til Oslo. - Nå vil vi vise ansiktene våre og ikke gå under jorda, sier talsmann Zahir Athari .

Saken oppdateres.

- Det er en lang tur, men vi har holdt ut mye verre ting enn dette, sier talsmann for de afghanske asylsøkerne, Zahir Athari, et par timer før de startet marsjen fra Trondheim til Oslo i ettermiddag.

LES OGSÅ: GÅR TIL OSLO

- Nå vil vi vise fram oss selv, og ikke gå under jorda. Dette handler om respekt for norsk lov og respekt for oss selv, sier han.

Tror på forståelse

Omtrent 70 afghanere startet marsjen fra torvet i Trondheim i dag, men Athari vet ikke hvor mange som kommer til å slutte seg til marsjen i dagene framover.

LES OGSÅ: SØKTE IKKE OM LOV

Afghanere oppholder seg ulovlig i Norge og Athari tror enkelte ikke tør dukke opp i frykt for å vise seg fram.

- Men ingen av oss som er her i dag er redde for å gå pilgrimsmarjsen. Det er en måte å kommunisere på, og jeg tror myndighetene forstår det, sier han.

Preste-støtte

Rolf Synnes er pilgrimsprest i Trondheim og holdt apell like før avmarsj i dag. Deretter slo han følge med afghanerne fram til Ila.

- Dette handler ikke om politikk, men om å være medmenneske. Vi vet hva krig er, likevel vil vi sende disse menneskene tilbake til krigen, sier han til adressa.no

- Jeg føler meg trygg på å støtte dette, sier han, og forteller at det ligger mye symbolikk i å gå pilgrimsveien.

- En pilgrim er noen som leter etter et helt liv, det er det afghanerne gjør, sier han.Vekke følelser

Første stopp er Lian. I morgen går turen til Øysand. Deretter følger de den gamle pilgrimsleden til Oslo, og vil ende opp utenfor Stortingen 16. juni.

Håpet er å vekke følelser til norske myndigheter.

- Det er ikke fred i Afghanistan, og det er ikke trygt for oss å reise tilbake. Nå håper vi folk forstår at vi trenger beskyttelse, sier Athari.

- Vi drømmer om å reise hjem igjen, men så lenge det er krig i Afghanistan, ber vi om å få bli her under verdige forhold, sier han.

 
    
      (Foto: GLEN MUSK)

  Foto: GLEN MUSK

 
    
      (Foto: GLEN MUSK)

  Foto: GLEN MUSK

På forsiden nå