- Luftforsvaret er inne i en spennende periode

Kronprins Haakon besøkte i dag Ørland hovedflystasjon.

Kronprins Haakon tok seg tid til en prat med vernepliktige og lagførere i luftvernet på Ørland Hovedflystasjon.  Foto: Dan Ågren

Saken oppdateres.

- Luftforsvaret er inne i en veldig spennende periode. Jeg vil med interesse følge med videre på hvordan det går. Det gjøres utrolig bra arbeid av personellet i Luftforsvaret. Det er hyggelig å høre tilbakemeldinger på dette, sier kronprinsen til adressa.no.
 

Ørland hovedflystasjon ble i juni i fjor valgt som Norges nye kampflybase. Hele kampflyflåten skal om få år samles på Ørland hovedflystasjon. Først skal hele dagens F-16-flåte samles på Ørland, deretter vil de første nye F-35 kampflyene ankomme høsten 2017. F-35-flåten skal bygges gradvis opp, mens F-16-flåten fases ut.

Briefet om stasjonsutbygging

Mye må være på plass på Ørland hovedflystasjon innen de første F-35 kampflyene ankommer i 2017. Kronprinsen fikk i dag en kort brief om dagens situasjon samt fremdriften for utbyggingen.

- Vi forklarte at vi nå er i en planleggingsfase med konsekvensutredninger. Vi kom også inn på utbyggingen og litt om fremdriften rundt dette. Videre snakket vi om det nye kampflyet F-35 og hvilken betydning det vil ha for Luftforsvaret, sier stasjonssjef Aage Lyder Longva ved Ørland hovedflystasjon.

Den første nybyggingen på Ørland hovedflystasjon er ventet å komme i gang på nyåret i 2015. Deretter venter flere år med hektisk byggeaktivitet. Forsvarsbygg har tidligere uttalt at kampflybasen skal stå ferdig i 2020.

Foredrag på Luftkrigsskolen

Kronprinsen fikk under besøket blant annet testet det norskproduserte våpensystemet NASAMS II. Han tok seg også tid til en prat med vernepliktige og to lagførere i luftvernet. Kronprinsen dro fra Ørland hovedflystasjonen cirka klokken 10.45 i formiddag.

I et Bell-412-helikopter gikk turen videre til Trondheim. Der skal han holde et foredrag på Luftkrigsskolen om verdighet i offisersrollen.

På forsiden nå