- Vi ser effekten allerede

Helikoptrene er i gang med slukkingen. Brannvesenet har kontroll på østsiden av Frøya.

Reporter Jonas Bjørkli om slukningsarbeidet på Frøya.

Saken oppdateres.

Torsdag morgen ble Forsvarets fire helikoptre sendt opp for å slukke brannen som har herjet på Frøya det siste døgnet. De skal ifølge Sør-Trøndelag politidistrikt prioritere den østlige flanken først. To sivile helikoptre vil dekke den vestre flanken, og det vil muligens bli satt inn ett helikopter til.

- Helikoptrene har vært i lufta siden klokken halv ni, og vi ser effekten allerede, sier Arvid Hammernes, fagleder brann til adressa.no klokken 09.20.

Brannsjef Andreas Kvingedal sier klokken 10.15 at brannvesenet har kontroll på østsiden av Frøya. Også i vest har slukkingen gitt gode resultater, skriver politiet i en pressemelding klokken 10.30.

Én til to kilometer fra bebyggelsen

Det skyldes i stor grad den gode effekten fra helikoptrene.

Politiet skriver på Twitter at det er mellom én og to kilometer mellom brannfronten og bebyggelsen i vest.

Adressa.nos reporter på stedet hadde tirsdag morgen oversikt over slukkingsarbeidet fra et vanntårn rundt ti minutter nord for Sistranda. Han forteller at fire helikoptre gikk i skytteltrafikk og slapp vann over brannstedet. I løpet av 15 minutter var flammene som kunne ses derfra slukket.

Overvåker områdene

Samtidig som brannen er i ferd med å slukke, legges det betydeige ressurse i å holde oppsikt med områdene for å sikre at brannen ikke blusser opp igjen.

- Mannskaper patruljerer områdene for å se etter eventuelle branner eller oppblussing av brann. Kystverkets overåkingsfly flyr over området kl. 10.30. for å ta bilder og skaffe oversikt over hvor det ulmer og kan bluse opp igjen, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet opplyser også om at Telenor iverksetter tiltak for å sikre at det er nok kapasitet på mobilnettverket, som er utsatt for stor belastning.

- Ferskvann blir slush

Onsdag kveld vurderte innsatsledelsen om de skulle sprenge opp isen på ferskvannene på øya, slik at helikoptrene kunne hente vann. Det ble derimot besluttet at man henter sjøvann.

- Det blir slush i vannet hvis man sprenger isen, og det er ikke heldig for slukkingen, sier Kvingedal.

Man planlegger et intensivt slukkingsarbeid når det lysner, og mulighetene for å kunne gå inn med helikopter omtales som svært viktig for å stoppe flammene.

Planlegger for kvelden

Mannskapene sendes inn i brannområdet med et spesiallagd kartet. Ved å opplyse hvilket område de er i, skal helikoptrene sendes med vann til riktig sted.

Politiet opplyser om at de har vært 30 personer fra brannmannskaper, 20 fra Heimevernet, 10 fra Sivilforsvaret, tre ambulanser samt innsatsleder og tre politipatruljer i sving i området i natt.

- Det planlegges nå for å ha en tilstrekkelig beredskap av materiell og mannskap for å kunne håndtere vakthold og en eventuell utvikling av brannen ut over ettermiddagen og kvelden, skriver politiet klokken 10.30.

Det er iverksatt restriksjoner i luftrommet over Frøya.

- Vi ser effekten allerede, sier Arvid Hammernes i brannvesenet om helikoptrenes innsats. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

- Vi ser effekten allerede, sier Arvid Hammernes i brannvesenet om helikoptrenes innsats.  Foto: Rune Petter Ness

Her heller Forsvarets helikoptre vann over brannen på Frøya. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Her heller Forsvarets helikoptre vann over brannen på Frøya.  Foto: Rune Petter Ness

Brannmannskapene sendes inn i området med dette spesiallagde kartet. Ved å opplyse hvor de er, skal helikoptrene sendes med vann til riktig sted. 
    
      (Foto: Christer Johnsen)

Brannmannskapene sendes inn i området med dette spesiallagde kartet. Ved å opplyse hvor de er, skal helikoptrene sendes med vann til riktig sted.  Foto: Christer Johnsen

Her har et av helikoptrene landet på Frøya, og brannbøtter gjøres klare. 
    
      (Foto: Rune Petter Ness)

Her har et av helikoptrene landet på Frøya, og brannbøtter gjøres klare.  Foto: Rune Petter Ness

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå