- Det er skummelt, helt forferdelig

Roger Strømsnes fra Malvik ble forsøkt svindlet da han skulle selge bilen på Finn.no.

Roger Strømsnes (bildet) ble skeptisk da en mann som utga seg for å være belgisk ønsket å kjøpe bilen han hadde lagt ut på Finn.no. 

Saken oppdateres.

Roger Strømsnes fra Malvik la på nyåret ut en annonse for en Toyota Aygo på nettstedet Finn.no.

Nesten umiddelbart etter at annonsen var lagt ut, ble han kontaktet av en engelskspråklig mann via sms.

- Han spurte om jeg kunne sende ham e-postadressen min, slik at vi kunne fortsette samtalen der. Jeg ønsket å få solgt bilen, så det gjorde jeg, forteller Strømsnes.

Skulle få penger via Pay Pal

Mannen som kontaktet Strømsnes hevdet at han kom fra Belgia.

- Han ville gjerne ha flere bilder av bilen, og spurte om hvilken tilstand bilen var i. Selv kunne han ikke komme for å se på den, forteller Strømsnes

Etter et par epostvekslinger skrev mannen at han var interessert i å kjøpe bilen. For å sørge for sikker betaling, foreslo mannen at betalingen for bilen ble gjennomført via betalingstjenesten Pay Pal.

- Jeg har selv brukt Pay Pal til å betale for varer kjøpt via Ebay, så jeg kjenner tjenesten som en sikker tjeneste. Men jeg synes hele opplegget var så merkelig, at jeg valgte å kontakte Finn.no, forteller Strømsnes.

- Nigeria-svindel

Da Finn.no ble klar over kontakten mellom Strømsnes og mannen som utga seg for å være belgier, var nettstedet raskt ute med å fraråde Strømsnes å gjennomføre handelen. De mener malvikingen er utsatt for et svindelforsøk, såkalt «Nigeria-svindel».

Måten svindlerne opererer på er at de sender en e-post som ser ut som om den kommer fra Pay Pal når de har inngått en avtale med selgeren. Der står det ofte et beløp som er større enn summen de har avtalt med selgeren. Selgeren blir bedt om å overføre mellomlegget til svindlerens konto. Problemet er at den påståtte kjøperen aldri setter inn penger på Pay Pal-kontoen, men stikker av med pengene som selgeren overfører til svindlerens konto.

- Jeg synes det er skummelt, helt forferdelig, egentlig. Man skal være våken når man manøvrerer i dette markedet, sier Strømsnes, som aldri overførte noen penger til personen som kontaktet ham.

Advarer Finn-brukere

I sitt svar skriver Finn.no at de er kjent med at brukere har blitt forsøkt svindlet på lignende måte som Strømsnes.

- Svindlerne forsøker å omgå kontrollsystemene våre ved å sende en sms direkte til annonsøren, og vi jobber med en løsning for å få redusert denne typen svindelforsøk, skriver Finn.no i en mail til Strømsnes.

Geir Petter Gjefsen, ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no har ikke tall på hvor ofte svindelforsøkene forekommer, men bekrefter at de får en del henvendelser fra brukere som frykter at de blir forsøkt svindlet. Han oppfordrer folk til å være skeptiske til tilbudene de mottar.

- Rådet er å stikke fingeren i jorda, og se på tilbudet. Hva er sjansen for at en person i England eller Belgia vil kjøpe en norsk bil, som sannsynligvis er mye dyrere enn den ville vært der selgeren kommer fra? I tillegg koster det å frakte en bil til utlandet. Her bør man være skeptisk. Så er det noen kjente fremgangsmåtene. Pay Pal brukes ofte som foreslått betalingsmetode. Det er ikke noe galt i denne betalingsmåten i utgangspunktet, men ofte blir man bedt om å betale inn et transportgebyr, eller et tollgebyr i forbindelse med salget. Kommer det mange ekstra utgifter, er det stor sjanse for at pengene ikke kommer frem til selgeren, sier Gjefsen.

Roger Strømsnes ble kontaktet av en engelskspråklig person som hevdet han var interessert i å kjøpe bilen Strømsnes hadde lagt ut for salg. 

Roger Strømsnes ble kontaktet av en engelskspråklig person som hevdet han var interessert i å kjøpe bilen Strømsnes hadde lagt ut for salg. 

På forsiden nå