Fridtjof (16) imponerte

Fridjof Eikanger (16) fra Trondheim var yngste deltaker og stakk av med Utfordrerprisen under prisutdelingen i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse.

Trondheimsgutten Fridjof Eikanger (16) deltok i finalen av årets Abelkonkurranse, og stakk av med Utfordrerprisen.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Den årlige matematikkonkurransen for elever i den videregående skolen arrangeres av Norsk matematisk forening. I år deltok 3500 elever i den innledende runden i konkurransen. 28 stykker nådde helt opp i finalen, og Eikanger fra Trondheim var en av dem.

I kveld var det duket for prisutdeling i rådssalen i hovedbygningen på NTNU.

- Imponerende førsteårsstudent

Som yngste deltaker stakk 16-åringen som går på Trondheim Katedralskole av med Utfordrerprisen i konkurransen, mens Johan Sokrates Wind fra Tromsø vant prisen for beste unge matematiker.

Utfordrerprisen er en pris som deles ut for andre året til en av finalistene som fortjener en liten ekstra oppmerksomhet. 

- Det at man som førsteårsstudent går helt til finalen er fantastisk imponerende. Vi håper å se deg på pallen også neste år, sa konsernsjef i oljeteknologiselskapet PGS, Jon Erik Reinhardsen, som delte ut prisen.

- Skikkelig hyggelig

- Det var skikkelig hyggelig. Jeg hadde ikke forventet å få en pris fordi jeg var yngst, sa unge matematikktalentet fra Trondheim til adressa.no etter at prisen var delt ut.

I hovedkonkurransen endte Eikanger på en 18. plass av totalt 28 plasser. Det var han godt fornøyd med.

- Det var fire vanskelige oppgaver vi skulle gjennom i dag. Jeg hadde egentlig trodd jeg ville komme på lavere plassering, og jeg synes derfor ikke det gikk så verst. Det var tydeligvis ikke bare meg som fant oppgavene vanskelig.

Den siste prøven i konkurransen ble gjennomført over fire timer på NTNU tidligere i dag.

- Matematikk er logisk

Selv om Eikanger fant matematikkoppgavene vanskelige, er det ingen tvil om at matematikk er et av fagene som faller lett for unggutten.

- Matematikk er logisk, og bare stemmer i hodet mitt. Det er det jeg liker, og jeg blir sett på som mattegeniet i klassen, forteller han.

Etter intens matteøvelser den siste tiden, skal han ta en liten pause før han igjen legger seg i hardtrening.

- Jeg skal prøve så godt jeg kan å hevde meg i konkurransen de to neste årene.

Statsministeren delte ut priser

Under prisutdelingen satt trondheimsgutten rett bak statsminister Erna Solberg som var til stede for å kaste glans over prisutdelingen. Til adressa.no sa hun at hun valgte å delta fordi det er viktig å gi matematikk den statusen den fortjener.

- Matematikk er kanskje den viktigste disiplinen for Norge i fremtiden. Vi glemmer kanskje av og til at det er teknologi vi lever av her i landet. Vi trenger at flere ungdommer studerer realfag, sa statsministeren til salen.

De seks øverste finalistene går videre til en internasjonal matematikkonkurranse for unge talenter. Johan Sokrates Wind som gikk helt til topps fortalte at det følte veldig bra å vinne konkurransen.

- Jeg har øvd veldig mye, sa han til adressa.no.

Johan Sokrates Wind fra Tromsø gikk helt til topps i konkurransen og vant prisen for beste unge matematiker. Prisen ble delt ut av statsminister Erna Solberg.  
        
            (Foto: Christine Schefte)

Johan Sokrates Wind fra Tromsø gikk helt til topps i konkurransen og vant prisen for beste unge matematiker. Prisen ble delt ut av statsminister Erna Solberg.   Foto: Christine Schefte

Matematiker og forsker, Jo Røislien, underholdte publikum under prisutdelingen med foredraget

Matematiker og forsker, Jo Røislien, underholdte publikum under prisutdelingen med foredraget "Vi er alle matematikere".  Foto: Christine Schefte

På forsiden nå