Der fant de beskyldninger om at de begge skal ha forgrepet seg på kvinnen som i 2011 tok selvmord.

-Jeg ble forbløffet da jeg fant ut hva hun hadde fortalt. Jeg greide ikke ta innover meg at beskyldningene handlet om min mor og meg. Det var helt absurd og uvirkelig, sier mannen.

Han avviser at han har forgrepet seg på søsteren.

LES TILSVARET FRA BETANIA MALVIK HER

Han og moren klaget behandlingen som søsteren fikk på Betania Malvik inn til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, som henviste saken til Statens helsetilsyn.

I tilsynsrapporten påpeker Statens helsetilsyn at hun kan ha blitt påført falske minner om overgrep fra sin mor under en av psykodramatimene. Kvinnen spilte sin mor. Psykodramaterapeuten spurte da: «Har du også misbrukt XX?»

Den sakkyndige påpeker at det var terapeuten som introduserte mor som overgriper, og at psykosepasienter kan ha store problemer med sin virkelighetsoppfatning.

Broren er svært kritisk til måten behandlingssenteret håndterte beskyldningene som kom frem under behandlingen.

- En ting er at beskyldninger om overgrep er introdusert av den som skulle være behandler. Hvis Betania stolte på at det hun fortalte var sant, hvorfor anmeldte de ikke overgrepene? Hvorfor ble vi ikke konfrontert med beskyldningene? Jeg har barn selv, så de burde også ha varslet barnevernet, sier han.

-Får henne ikke tilbake

Mannen forsøker å forsone seg med søsterens bortgang og komme seg videre i livet.

- Vi får henne ikke tilbake. Alt vi kan gjøre er å tenke på de positive opplevelsene. Vi spilte fotball på løkka. Vi var glade i henne slik hun var, og det er er slik jeg vil huske henne, sier broren.

Han klandrer ikke Betania Malvik for at søsteren begikk selvmord fordi hun var psykisk syk over en lang periode.

- Men de var langt fra å hjelpe henne til å bli friskere. Tvert imot fremgår det av tilsynsrapporten at hennes tilstand ble forverret som følge av oppholdet der, sier mannen.

Det smerter broren å tenke på at tilsynsrapporten konkluderer med at hun ikke burde vært innlagt ved Betania for behandling.

- Det er vondt å tenke på, men vi får ikke gjort noe med det.

Må vurdere tilbudet

Broren er lettet over at Statens helsetilsyn nå har ferdigbehandlet saken og at familien har fått en avklaring.

- Men en solid faglig gjennomgang av det som skjedde gir oss ikke søsteren min tilbake. Jeg håper at vi kan nå forsøke å få dette på avstand.

Han ønsker at Helse Midt-Norge tar en ny vurdering på om de skal fortsette å sende pasienter til traumebehandling ved Betania.

- Det er liten grunn til å tro at Betania Malvik tar innover seg kritikken fra Statens helsetilsyn. I sitt tilsvar til utredningen fra Helsetilsynet viser de igjen til oss som «overgripere», til tross for at Helsetilsynet sier det ikke er belegg for å hevde at overgrep skal ha funnet sted. Dette vitner ikke akkurat om evne til ydmykhet og refleksjon over eget ansvar, sier han.

LES TILSVARET FRA BETANIA MALVIK HER