Se hva som dukket opp i Trondheimsfjorden

Hanne Fossum trodde først det var en flokk med niser.

Hanne Fossum fikk seg en overraskelse da hun tittet ut av vinduet mandag formiddag.   Foto: HANNE FOSSUM

Saken oppdateres.

Mandag formiddag stirret Hanne Fossum tilfeldigvis ut av vinduet da hun fikk øye på noe som beveget seg utenfor strandlinja til foreldrenes hus i Børsa.

- Jeg trodde det var en flokk med niser, for det har vi sett tidligere. Men finnene hadde bra størrelse, og da jeg zoomet inn med kameraet, skjønte jeg at det måtte være spekkhoggere, sier hun.

LES MER: Fire spekkhoggere skremte livet av laksen

Ved å google spekkhoggere på internett fikk hun bekreftelse på mistanken. Den hvite flekken som er så karakteristisk avslørte at Fossum hadde sett flere individ av den største delfinarten.

Verken hun eller faren Harald Egil Fossum har sett spekkhoggere i Gaulosen før.

- Det var veldig artig å få med seg noe sånt. Jeg bor vanligvis i Oslo, men var på besøk med datteren min, forteller hun.

LES MER: Selskapssyk spekkhogger på besøk i Snillfjord

Den fire måneder gamle datteren lå og sov da spekkhoggerne svømte forbi, og gikk glipp av de fem majestetiske dyrene som tydelig koste seg i vårsola.

- De svømte sakte forbi mens de pustet og peset. Vi hørte lyden godt da vi åpnet vinduene. På det nærmeste var de omtrent 40 meter fra land. Det så ut som de koste seg, og rullet rundt i vannet, sier hun.

Spekkhogger
 • Spekkhogger er den største arten i delfinfamilien.
 • Spekkhoggeren er en delfinart som tilhører tannhvalene.
 • En voksen hann-spekkhogger kan bli opptil 9,5-10 meter lang og veie opp mot 8 tonn (6 tonn er normalt). Hunn-spekkhoggeren er gjerne noe mindre.
 • Spekkhoggeren er sort og har karakteristiske hvite tegninger som kan ha innslag av gulhvitt eller rødgult, spesielt i hoderegionen. Den har en større hvit flekk bak hvert av øye. Halsen og buksiden er for det meste hvit eller gulhvit. Fargemønstret og ryggfinnen er unike for hvert individ.
 • Hunnene kan bli opp mot 80-90 år gamle, selv om 50 år er mer normalt. Hannene kan bli 50-60 år gamle, men det normale er omkring 30 år.
 • Spekkhoggeren spiser blant annet fisk, sel, skater, delfiner og hai.
 • Nord i Atlanterhavet finner man flest spekkhoggere langs kysten av Norge og nordover mot Island, Grønland og Russland, spesielt langs iskanten i de polare områdene.
 • Spekkhoggere er sosiale flokkdyr som ferdes i stim. Flokken består av en fullvoksen hann og flere voksne hunner (avlsdyr), samt et utvalg ungdyr og unger av begge kjønn.
Fem spekkhoggere svømte bedagelig i retning Viggja.  
    
      (Foto: HANNE FOSSUM)

Fem spekkhoggere svømte bedagelig i retning Viggja.   Foto: HANNE FOSSUM

Hanne måtte forsikre seg om at det var spekkhogger hun hadde sett.  
    
      (Foto: HANNE FOSSUM)

Hanne måtte forsikre seg om at det var spekkhogger hun hadde sett.   Foto: HANNE FOSSUM

På forsiden nå