Adressa.no har undersøkt hvordan det har gått med drapsdømte i Trøndelag de siste 30 årene. Av de 16 som svarte på vår undersøkelse om livet etter soning, uttaler fem at de mener straffenivået er riktig, fire sier straffene er for lave, mens sju svarer at de ikke har noen formening.

En av drapsmennene som mener at straffenivået på drap er riktig, har tiltro til at folks rettsfølelse blir respektert av påtalemyndigheten.

- Jeg tror statsadvokatene og Riksadvokaten er svært følsomme for folks rettsfølelse, og endrer praksis i takt med det, sier han.

- Jeg slapp billig unna

Frank Ove Øyangen ble dømt for drap og drapsforsøk. Han er en av dem som ønsker høyere straffer.

- Det er på høy tid at man får strengere straffer. Når man gjør noe galt, må man kjenne at det er en straff. Det er to familier som er berørt av handlingen min. I forhold til fengselsstraffen mener jeg at jeg slapp billig unna. Det var såpass brutalt det jeg gjorde, sier han.

I dag er det vanlig praksis at drapsdømte blir prøveløslatt etter å ha sonet to tredjedeler av straffen. En drapsdømt, som mener straffenivået er for lavt, reagerer på dette.

Vil sitte ut tiden

- Jeg fikk ni år, og jeg mener jeg burde ha sittet ni år. Jeg hadde ikke reagert om jeg hadde fått dødsdom engang. Med tanke på det jeg har opplevd etter soning, hadde det kanskje vært bedre, mener han.

De som svarer at de ikke har noen formening, synes det er vanskelig å sammenligne ulike drapssaker.