Arbeidstilsynet mener arbeidsforholdene ved hangaren til 330-skvadronen ved Ørland hovedflystasjon er så dårlige at det må bygges ny hangar innen 2016.

Siste frist

I et brev til Justisdepartementet, som har ansvaret for redningshelikoptrene, ber Luftforsvaret om en bekreftelse på at ny hangar må være på plass ved utgangen av 2016. Dersom det ikke skjer har Luftforsvaret fått varsel om dagbøter på 20 000 kroner. Det første varselet kom allerede i fjor, men nå har Arbeidstilsynet satt en endelig frist for svar til denne uken.

- Vi trenger en bekreftelse fra Justisdepartementet på at arbeid og ferdigstillelse av ny hangar for 330-skvadronen på Ørlandet vil bli ferdigstilt innen utgangen av 2016, skriver oberst Rolf Follang i Luftforsvaret.

Dårlig inneklima

De kritikkverdige forholdene ved hangaren dreier seg om seks avvik. Ett av avvikene som går på å sikre tilfredsstillende klima i hangaren er ennå ikke i orden.

Justisdepartementet opplyser at de nå er i ferd med å legge frem en oversikt over fremdriften for bygging av ny hangar innen den pålagte fristen, men departementet kan ikke love bygging i 2016.

Kan ikke garantere

- Det kan per i dag ikke garanteres at base Ørland vil være ferdig etablert innen utgangen av 2016. Forsvarsbygg, som er engasjert av NAWSARH-prosjektet for å realisere utbyggingsplanene, er i ferd med å etablere en detaljert fremdriftsplan for samtlige baser. Denne forventes mottatt i slutten av april, og vil sannsynligvis kunne gi et klarere bilde av hva som kan være realistisk for Ørland, opplyser Trond Øvstedal i Justis- og beredskapsdepartementet.